Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Rast čínskej ekonomiky spomalil, zaostal za očakávaniami analytikov

15.07.2024, 08:46
15.07.2024, 10:31
Autor:
ČTKČTK

Príčiny spomaľovania čínskej ekonomiky vidia analytici v slabom domácom dopyte, v problémoch v realitnom sektore a nižších štátnych výdavkoch.

Rast čínskej ekonomiky v druhom štvrťroku spomalil viac, než sa čakalo. Hrubý domáci produkt (HDP) medziročne vzrástol o 4,7 percenta, zatiaľ čo v prvom štvrťroku rast predstavoval 5,3 percenta, oznámil čínsky štatistický úrad. Analytici podľa agentúry Reuters očakávali, že HDP sa zvýši o 5,1 percenta. Ekonomiku ťahá dole pokračujúca kríza na realitnom trhu a rovnako nízka spotrebiteľská dôvera.

V porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom ekonomika vzrástla o 0,7 percenta, zatiaľ čo analytici jej rast odhadovali na 1,1 percenta. V prvom štvrťroku rast oproti predchádzajúcim trom mesiacom po spresnení dát predstavoval 1,5 percenta, predbežná správa ukazovala rast o 1,6 percenta.

image

Bojovník za mier, ktorý nechce zastaviť vojnu? Čína môže stopnúť ruskú agresiu jedným telefonátom

Čínska vláda počíta s tým, že tento rok ekonomika vzrastie o päť percent. Tento cieľ však považujú mnohí analytici za ambiciózny a upozorňujú, že na jeho splnenie vláda možno bude musieť siahnuť k ďalším rastovým stimulom. V prvom polroku sa HDP zvýšil práve o päť percent, uviedol štatistický úrad.

Príčiny spomaľovania čínskej ekonomiky vidia analytici v slabom domácom dopyte, nižších štátnych výdavkoch a v pretrvávajúcich problémoch v realitnom sektore.

Niekoľkoročná kríza na trhu realít sa v júni ešte prehĺbila, keď ceny nových bytov a domov klesali najrýchlejšie za posledných deväť rokov. To zhoršilo dôveru spotrebiteľov, zadlžené samosprávy potom stratili možnosť získavať viac finančných prostriedkov predajom pozemkov.

image

Čínska centrálna banka v júni druhý mesiac po sebe nenakupovala zlato

"Stagnujúci rast spotrebiteľských úverov, dôvera spotrebiteľov v ekonomiku a miera osobných úspor zatiaľ nenaznačujú žiadne známky skutočného oživenia," povedala agentúre AP Louise Looová z Oxford Economics, podľa ktorej je z toho zrejmé, že vládne opatrenia na riešenie týchto problémov sú príliš opatrné a neúčinné.

"Zvyšok roka bude určovať, do akej miery sa vládnym predstaviteľom podarí zadržať pád nehnuteľného trhu a povzbudiť výdavky domácností," povedal agentúre Reuters ekonóm Harry Murphy Cruise zo spoločnosti Moody‘s Analytics.

image

Záchrana pre krajinu draka. Takto Čína získa veľkú konkurenčnú výhodu

Výraznejší obrat hospodárskej politiky ale Cruise neočakáva ani po treťom plenárnom zasadnutí ústredného výboru Komunistickej strany Číny, ktoré teraz začína. "Veľké politické obraty môžu byť považované za priznanie neúspechu a stratu tváre.

Za predpokladu, že reformy budú len skromné, očakávame, že sa Čína len tak tak dostane k svojmu celoročnému cieľu rastu okolo piatich percent," dodal.

01 - Modified: 2024-07-13 09:04:49 - Feat.: 1 - Title: Začlenenie čínskeho jüanu do ruskej ekonomiky už možno narazilo na svoje hranice
01 - Modified: 2024-09-06 09:58:48 - Feat.: - Title: Ekonomika eurozóny i EÚ v druhom štvrťroku vzrástla. Najvyšší rast HDP zaznamenalo Poľsko 02 - Modified: 2024-09-05 08:51:25 - Feat.: - Title: Domáca ekonomika napredovala najpomalšie za posledný rok, pozornosť sa bude upierať na Nemecko 03 - Modified: 2024-09-02 08:53:16 - Feat.: - Title: Hospodársky rast Turecka sa spomalil, dosiahol najmenšie tempo za štyri roky 04 - Modified: 2024-09-01 15:32:49 - Feat.: - Title: Česko plánuje znížiť deficit verejných financií na dve percentá HDP 05 - Modified: 2024-08-27 08:04:41 - Feat.: - Title: Nemecká ekonomika v druhom štvrťroku ochladla, potvrdili štatistici
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
08. september 2024 01:45