OPEC výhľad dopytu po rope na tento rok prvýkrát zhoršil už vlani v júli. FOTO: ReutersFOTO: Dado Ruvic
StoryEditor

OPEC zhoršil odhad rastu globálneho dopytu po rope v tomto roku, dôvodom je slabší dopyt ropy v Číne

12.08.2024, 14:35
Autor:
ČTKČTK
  • OPEC vo svojej správe zhoršil aj odhad rastu dopytu na budúci rok.
  • Teraz očakáva, že rast dosiahne 1,78 milióna barelov denne, zatiaľ čo doteraz počítal s rastom o 1,85 milióna barelov denne.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížila odhad rastu dopytu po rope na tento rok o 140-tisíc na 2,11 milióna barelov denne. Uviedla to dnes v pravidelnej situačnej správe, ktorú zverejňuje každý mesiac.

image

Rusko v júli znížilo produkciu ropy, zároveň prekročilo ciel stanovený v rámci OPEC+

Za zhoršením výhľadu je slabší vývoj v prvom polroku a tiež slabší dopyt po rope v Číne, než s akou OPEC doteraz počítal. Výhľad na budúci rok organizácia tiež zhoršila.

Predpokladá solídny dopyt

"Táto mierna revízia odráža skutočné dáta, ktoré sme dostali za prvý štvrťrok roku 2024 a v niektorých prípadoch za druhý štvrťrok, rovnako ako slabšie očakávania rastu dopytu po rope v Číne v roku 2024," uviedol OPEC. "Napriek pomalému začiatku letnej motoristickej sezóny v porovnaní s predchádzajúcim rokom sa očakáva, že dopyt po palivách v doprave zostane solídny vďaka zdravému vývoju cestnej a leteckej dopravy."

image

S Ruskom obchodujeme menej

OPEC výhľad dopytu po rope na tento rok prvýkrát zhoršil už vlani v júli. Názor na vývoj dopytu sa ale medzi odborníkmi líši viac ako v minulosti, a to kvôli odlišnému pohľadu na Čínu a v širších súvislostiach aj na tempo prechodu k čistejšej energii.

Aj po zhoršení výhľadu však OPEC vidí vývoj dopytu po rope optimistickejšie ako iné organizácie.

Cena severomorskej ropy Brent, ktorá slúži ako ukazovateľ vývoja dopytu po rope vo svete, zostala po zverejnení správy OPEC bez väčších zmien. Pohybovala sa mierne nad 80 dolármi za barel a oproti piatku bola vyššia o 0,9 percenta.

image

Ceny ropy vzrástli. Trhy čakajú, že Fed zníži úrokové sadzby

OPEC vo svojej správe zhoršil aj odhad rastu dopytu na budúci rok. Teraz očakáva, že rast dosiahne 1,78 milióna barelov denne, zatiaľ čo doteraz počítal s rastom o 1,85 milióna barelov denne.

OPEC začne s obmedzovaním od októbra

Širšia skupina OPEC+, ktorá okrem členov OPEC zahŕňa aj spojencov na čele s Ruskom, od konca roku 2022 ťažbu ropy obmedzuje v snahe podporiť ceny na trhu. Tento rok 2. júna sa skupina OPEC+ dohodla, že zatiaľ posledné ťažobné škrty v objeme 2,2 milióna barelov denne predĺžia do konca septembra a od októbra ich začne postupne obmedzovať.

image

Ceny ropy klesajú, najmä kvôli obavám o dopyt v Číne

Medzinárodná agentúra pre energiu (IEA), ktorá zastupuje priemyselné krajiny, na tento rok počíta s oveľa slabším rastom dopytu po rope ako OPEC. Aktuálne rast odhaduje na 970-tisíc barelov denne. Svoju novú mesačnú správu IEA zverejní tento týždeň. Celkový dopyt po rope vlani v celom svete presiahol 102 miliónov barelov denne.

01 - Modified: 2024-09-18 21:38:26 - Feat.: - Title: Británia si predvolala ruského veľvyslanca v reakcii na vyhostenie diplomatov 02 - Modified: 2024-09-18 19:04:31 - Feat.: - Title: Medzinárodný menový fond odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom, potrebuje viac údajov 03 - Modified: 2024-09-18 17:52:42 - Feat.: - Title: Európska únia sa musí pripraviť na stret s Ruskom, tvrdí kandidát na eurokomisára pre obranu 04 - Modified: 2024-09-18 17:11:20 - Feat.: - Title: Eurokomisia kritizuje Maďarsko kvôli vízam pre Rusov, europoslanci sa boja špionáže 05 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 03:45