Ilustračná foto. Zdroj: Reuters
StoryEditor

Česko dokončilo svoju najväčšiu investíciu na Ukrajine, projekt stál vyše 60 miliónov eur

19.09.2024, 11:05
Autor:
ČTKČTK
  • Moravská naftová baňa pôsobí na Ukrajine vyše desať rokov.
  • Krajina má podľa firmy veľmi vhodné podmienky pre rozvoj obnoviteľných zdrojov energie.

Energetická spoločnosť Moravskej naftovej bane (MND) dokončila na západe Ukrajiny veternú elektráreň Oriv v Ľvovskej oblasti.

Spoločnosť projekt s výkonom až 59 megawattov MND a ukrajinskej firmy Eco-optima vyšiel na 61,5 milióna eur. V tlačovej správe o tom informovala skupina Moravská naftová baňa, podľa ktorej ide o najväčšiu českú investíciu na Ukrajine od začiatku vojny.

Stavba veternej elektrárne začala v septembri roku 2021. Práce na projekte sa síce po zahájení ruskej agresie na Ukrajine spomalili, ale nezastavili. Pôvodný termín dokončenia bol august 2022.

image

Nemecko poskytne Ukrajine balík zimnej pomoci na energie

"Potom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, sme zvažovali, či projekt neodložiť. Nakoniec sme sa s naším ukrajinským partnerom rozhodli veternú elektráreň dokončiť, aj napriek rizikám, ktoré so sebou vojna prináša. Pre Ukrajinu je teraz diverzifikácia energetických zdrojov veľmi dôležitá,“ uviedla riaditeľka divízie Energy v MND Jana Hamršmídová. Upozornila, že náročná bola pri stavbe predovšetkým logistika.

Elektráreň Oriv mala mať podľa pôvodných plánov výkon 55 megawattov, následnou softvérovou úpravou v riadiacom systéme turbín sa ale nakoniec zvýšil o ďalších 4,4 megawattov. Elektráreň tak ročne vyrobí skoro 162 gigawatthodiny elektriny, čo má pokryť spotrebu viac ako 50-tisíc domácností.

image

Situácia Ukrajiny v oblasti energetiky sa výrazne zlepšila, vyhlásil Šmyhaľ. Môžu za to aj nižšie teploty

Podľa vládneho splnomocnenca pre rekonštrukciu Ukrajiny Tomáša Kopečného je projekt veternej elektrárne skvelým príkladom českej praktickosti. "V čase, keď celý západný svet rieši, ako pomôcť a posilniť ruskými agresormi ničenú ukrajinskú energetickú infraštruktúru pred nadchádzajúcou zimou, české firmy vo významnej miere dodávajú to, čo je najviac potrebné," uviedol Kopečný.

Moravská naftová baňa pôsobí na Ukrajine vyše desať rokov. Krajina má podľa firmy veľmi vhodné podmienky pre rozvoj obnoviteľných zdrojov energie. Pre veterné elektrárne je príhodná oblasť práve v oblasti Karpát a tiež na pobreží Čierneho mora.

image

Ukrajina plánuje investovať do obnoviteľných zdrojov dve desiatky miliárd dolárov

Firma MND je súčasťou holdingu KKCG Karla Komárka a okrem ťažby ropy a plynu s týmito komoditami obchoduje. Tiež obchoduje s elektrinou.

Spoločnosti vlani medziročne klesli tržby na štvrtinu na 55,7 miliardy korún (vyše dvoch miliárd eur), klesol aj zisk z 3,2 miliardy na 806 miliónov korún (vyše 32 miliónov eur). Dôvodom je pokles cien energií na veľkoobchodnom trhu.

01 - Modified: 2024-09-19 05:41:11 - Feat.: - Title: Rusi v noci útočili na Kyjev aj Záporožskú oblasť, úrady hlásia jednu obeť 02 - Modified: 2024-09-18 20:40:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj tvrdí, že Kyjev má plne pripravený "víťazný plán" na ukončenie vojny. Alternatívu nepripúšťa 03 - Modified: 2024-09-18 16:45:52 - Feat.: - Title: Členstvo Ukrajiny v NATO by vytváralo ďalšie konflikty, tvrdí Blanár. Kyjev naopak hovorí o záruke mieru 04 - Modified: 2024-09-18 14:28:54 - Feat.: - Title: NATO musí podľa Rumunska koordinovane reagovať na prenikajúce ruské drony 05 - Modified: 2024-09-18 14:22:25 - Feat.: - Title: Rusov sme v Kurskej oblasti zastavili, hrozí im obkľúčenie, tvrdia Ukrajinci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. september 2024 11:06