Ilustračná fotografia. FOTO: Reuters
StoryEditor

Ruský kryptomentový magnát víta obrat Kremľa v názore na kryptomeny, Putin odvetvie legalizoval

29.09.2024, 10:59
Autor:
ČTKČTK

Ťažba kryptomien v Rusku v posledných rokoch pokročila, a to ešte pred Putinovým dekrétom, ktorý legalizoval predtým neregulované odvetvia.

Ruský podnikateľ Igor Runec v roku 2017 získal titul MBA na Stanfordovej univerzite v Spojených štátoch a v tom istom roku začal budovať na Sibíri dátové centrum pre ťažbu kryptomien.

Bola to odvážna stávka na to, že chladné zimy a lacná elektrina z vodných elektrární v tomto regióne mu jedného dňa zarobia milióny. Teraz hodnotu majetku tohto 38-ročného podnikateľa, na ktorého sa vzťahujú americké sankcie, agentúra Bloomberg vo svojom indexe miliardárov odhadla na 230 miliónov dolárov.

Ťažba kryptomien

Runecovej firme BitRiver sa po založení podarilo prilákať klientov z celého sveta, vrátane USA a Číny. S rastom ceny bitcoinu, ktorý si za dva roky do novembra 2021 pripísal takmer 650 percent, sa ťažba tejto kryptomeny stávala lukratívnejšia. Potom ale všetko zmenila invázia ruských vojsk na Ukrajinu.

V apríli 2022 americké ministerstvo financií uvalilo na BitRiver sankcie s tým, že "rozsiahle serverové farmy" tohto podniku by mohli byť využité na to, aby pomohli Rusku speňažiť jeho prírodné zdroje. V tom istom roku tiež kryptomienkový trh zasiahol širší pokles a kolaps firmy FTX podnikateľa Sama Bankmana-Frieda.

image

Ako sa využívaním kryptomien Putin snaží vyhnúť sankciám

Teraz, dva a pol roka po tom, ako ruská centrálna banka navrhla plošný zákaz kryptomien, rastúce problémy so zahraničnými platbami kvôli sankciám spôsobili, že Kremeľ začína obracať. V auguste ruský prezident Vladimir Putin podpísal zákon regulujúci ťažbu kryptomien a umožnil prvé kroky vedúce k ich legalizácii pri používaní vo vnútri Ruska, kde sa vlani vyťažili bitcoiny v hodnote asi 3,5 miliardy dolárov.

Runec v príspevku na platforme Telegram označil zákon za "historický moment". "Otvoria sa nové dátové centrá a vzniknú ďalšie pracovné miesta," napísal.

Prví klienti

Runec sa o ťažbe kryptomien dozvedel, keď študoval na Stanforde. Jeho spolužiaci patrili medzi prvých klientov, povedal agentúre Bloomberg v nezverejnenom komentári v roku 2022, krátko pred ruskou inváziou na Ukrajinu. Za aktuálny článok sa odmietol vyjadriť.

Spočiatku Runec sústredil svoje kryptomeny okolo ruského mesta Bratsk na juhu Sibíri, kde sa nachádza jedna z najväčších ruských hliníkární. Tú ovláda firma EN+ Group International PJSC.

Zariadenie získava lacnú elektrinu z neďalekej vodnej elektrárne, ktorá mu patrí. Najväčším akcionárom skupiny je sankcionovaný miliardár Oleg Deripaska. Elektrinu, dôležitú zložku pre ťažbu kryptomien, dopĺňajú dlhé a chladné zimy v Bratsku, ktoré prirodzene udržiavajú servery dátových centier v chlade.

image

Americké finančné trhy zareagovali na debatu Harrisovej s Trumpom negatívne

Firma BitRiver sa rozrástla a podľa svojich internetových stránok má teraz 15 dátových centier s kapacitou 533 megawattov a viac ako 175-tisíc serverov. Samotná spoločnosť sa ťažbou nezaoberá, poskytuje len vybavenie a technické služby. Klienti platia za jednotku výkonu pre ťažbu kryptomien a ďalšie výdavky, ako je údržba strojov.

Ťažba kryptomien v Rusku v posledných rokoch pokročila, a to ešte pred Putinovým dekrétom, ktorý legalizoval predtým neregulované odvetvia.

Impulz do odvedvia

Ešte väčší impulz prišiel, keď Čína, kedysi najväčšie centrum ťažby bitcoinov na svete, vydala v roku 2021 plošný zákaz ťažby kryptomien. To mnohých ťažiteľov vytlačilo na iné miesta, vrátane Ruska. V súčasnosti má Rusko približne 2,5 gigawattu kapacity na ťažbu kryptomien, uviedla Asociácia priemyselnej ťažby Ruskej federácie.

Spoluzakladateľ konkurenčnej ťažobnej firmy BitCluster Vitalij Borščenko sa k novej regulácii vyjadril opatrnejšie ako Runec. Podľa neho sa Rusko síce môže stať najväčším ťažiskom kryptomien na svete a prekonať Spojené štáty, bude však potrebné vyriešiť množstvo problémov, ako je lacné financovanie nákupu zariadení na ťažbu a zavádzanie nových predpisov.

Runec by mal vzhľadom na rozsah svojho podnikania z kryptomienkového rozmachu zrejme ťažiť najviac. Podľa odhadov ruskej mediálnej spoločnosti RBK je najväčším poskytovateľom dátových centier pre ťažbu kryptomien v krajine a tržby jeho spoločnosti BitRiver sa vlani zvýšili takmer o 60 percent.

Riaditeľka rozvoja podnikania vo firme Luxor Technologies Lauren Linová sa domnieva, že legalizácia ťažby môže Rusku pomôcť zmierniť problémy s platbami, ktoré mu spôsobujú sankcie. Firma poskytuje služby ťažobníkom kryptomien.

"Krok Ruska narúša globálne prostredie digitálnych aktív. Ponúka ako riziká, tak príležitosti týkajúce sa medzinárodných financií, využívania energie a vplyvu na globálnu dynamiku ťažby, "uviedla.

01 - Modified: 2024-09-21 08:16:29 - Feat.: 1 - Title: Ako sa využívaním kryptomien Putin snaží vyhnúť sankciám 02 - Modified: 2024-09-11 21:40:00 - Feat.: 1 - Title: Akcie v USA po správe o inflácii mierne posilnili, rástli technológie 03 - Modified: 2024-09-11 13:45:45 - Feat.: 1 - Title: Americké finančné trhy zareagovali na debatu Harrisovej s Trumpom negatívne 04 - Modified: 2024-08-19 13:04:44 - Feat.: 1 - Title: Počet Slovákov so skúsenosťou s kryptom vzrástol o tretinu, voči podvodom sme však stále zraniteľní
01 - Modified: 2024-09-30 17:28:30 - Feat.: - Title: Putinov odporca: V Rusku je viac politických väzňov ako ku koncu komunizmu. Skutoční zločinci sú z Kremľa 02 - Modified: 2024-09-30 15:24:32 - Feat.: - Title: CERN ukončuje spoluprácu s ruskými laboratóriami 03 - Modified: 2024-09-30 14:51:15 - Feat.: - Title: Podiel príjmov z ropy a plynu na štátnom rozpočte Ruska má klesnúť 04 - Modified: 2024-09-30 14:37:42 - Feat.: - Title: Členovia NATO by sa nemali nechať zastrašiť rétorikou Putina, vyhlásil Stoltenberg 05 - Modified: 2024-09-30 13:14:54 - Feat.: - Title: Ruský súd poslal na doživotie muža za pokus o atentát na spisovateľa a propagandistu Prilepina
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/zahranicna-ekonomika, menuAlias = zahranicna-ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. september 2024 19:28