StoryEditor

Ako by sa odchod Katalánska prejavil v priemysle?

05.10.2017, 11:00
Katalánsko patrí k priemyselne najrozvinutejším regiónom Španielska.

Darí sa mu v potravinárskom, textilnom aj chemickom priemysle.
Región je známy svojou tradíciou v spracovaní textílií. Sídli tu napríklad obľúbená značka Mango. Textilný priemysel neskôr doplnil chemický so spracovávaním ropy. Silná je i produkcia potravín typických pre juh Európy – pestuje sa hrozno, pomaranče a spracúva sa bravčové mäso. Vyniká aj spracovanie kovov, výroba áut Seat či rozvíjajúci sa sektor informačných technológií.
Katalánsku sa darí priťahovať zahraničných investorov. Za svoje sídlo si Barcelonu vybrali napríklad automobilky Volkswagen a Nissan. Svoj rozmach zaznamenal sektor služieb a výskumu. Katalánci v posledných rokoch zainvestovali do rozvoja genetiky, neurológie či molekulovej biológie. Región sa tiež hrdí prvenstvom v počte farmaceutických spoločností v prepočte na jedného obyvateľa.
Odchod by pritom znamenal odsťahovanie viacerých firiem a podnikov. Ak by Katalánsko prestalo byť členským štátom Európskej únie, obchodovanie s inými členmi vrátane Španielska by sa stalo komplikovanejším. V súčasnosti až 40 percent katalánskeho exportu smeruje do iných španielskych regiónov a rovnaký podiel do Európskej únie. Analytik Kamil Boros v súvislosti s oslabeným priemyslom vysvetľuje, že jeho budúcnosť záleží od toho, na akých podmienkach vystúpenia sa Katalánsko s Španielskom dohodne.
Ak by išlo o takzvaný tvrdý proces, v ktorom by sa musela riešiť otázka hraníc či spoločné vzťahy a zaviedli by sa na tovar clá, tak potom by sa očakávali isté otrasy. Ak by však Katalánsko riešilo podmienky odchodu podobne ako Británia, nič výrazné by sa neudialo.
Podľa experta je tak možný istý negatívny dosah týkajúci sa podmienok pre zahraničný obchod, prepad ekonomiky sa však podobne ako po britskom referende preháňa. Prípadné oslabenie priemyslu by záležalo od toho, ako celkovo bude rásť španielska ekonomika.

01 - Modified: 2024-04-24 12:28:15 - Feat.: - Title: Nemecká vláda očakáva v najbližších rokoch ďalší pokles zadlženosti 02 - Modified: 2024-04-24 12:17:40 - Feat.: - Title: Výsledky Boeingu v prvom kvartáli prekonali očakávania trhu 03 - Modified: 2024-04-24 09:21:16 - Feat.: - Title: Nálada v nemeckej ekonomike sa v apríli zlepšila 04 - Modified: 2024-04-24 06:38:31 - Feat.: - Title: Ceny ropy dnes ráno vzrástli 05 - Modified: 2024-04-23 14:57:47 - Feat.: - Title: SaS predložila ústavný návrh zákona na ochranu druhého piliera. Koalícia z ľudí urobí žobrákov, vraví Gröhling
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 13:31