StoryEditor

Rozhovor: Výrobcovia budú doplácať za zálohovanie aj triedený zber

14.11.2018, 14:00
Náklady na zálohovanie plastových fliaš budú niesť predovšetkým výrobcovia, myslí si Hana Nováková, generálna riaditeľka organizácie zodpovednosti výrobcov Envi-pak.

Ako sa výrobcovia stavajú k zálohovaniu plastových fliaš a plechoviek?

Pokiaľ ide o výrobcov, ktorých zastupuje naša spoločnosť, tak my si myslíme, že pred samotnou diskusiou o zavedení zálohovania jednorazových plastových obalov a plechoviek je nevyhnutné stabilizovať rozvoj triedenia komunálnych odpadov na Slovensku. Pred tým, ako sa otvorí nová diskusia o zefektívňovaní systému zberu jednotlivých materiálov, je v prvom rade potrebné zvýšiť angažovanosť obyvateľstva v triedenom zbere všetkých obalov a všetkých materiálov.

Budú pri zálohovaní rozdiely oproti klasickému triedeniu fliaš do kontajnerov určených na plasty?

Je možné, že po zavedení záloh stúpne recyklácia PET fliaš a alumíniových plechoviek, ale na znečistenie na ulici alebo v prírode to asi nebude mať vplyv. Možno zmiznú PET fľaše a plechovky, ale ľudia, ktorí sa ani dnes neštítia zahodiť obaly na zem, dajú možno po zavedení zálohovaných fliaš prednosť lacnejším a nezálohovaným obalom a znečistenie bude pokračovať. Na čo to vplyv bude mať, je to, že ak sa vyjmú PET fľaše a plechovky z triedeného zberu, tak náklad na recykláciu problematickejších druhov, napríklad téglikov z jogurtov, sa zvýši podľa našich prepočtov až o 27 percent.

Čo to znamená v praxi?

To znamená, že nielenže výrobcovia budú musieť financovať triedený zber, ale aj zálohovanie. To je veľmi vysokou nákladovou položkou, keďže zavedenie zálohovania má stáť nejakých 80 miliónov eur, ale ešte budú každoročne doplácať na zálohový systém ako taký približne päť miliónov eur. Paradoxom je, že čím viac záloh sa vráti, tým drahšie to bude pre výrobcu. Analýza Inštitútu environmentálnej politiky hovorí, že náklady majú niesť výrobcovia, ale oni predpokladajú, že najväčší príjem bude z nevrátenej zálohy.

Mohlo by sa zálohovanie premietnuť aj do spotrebiteľských cien?

Len čo bude zavedené zálohovanie, premietne sa do ceny ako záloha. Aká bude politika samotných výrobcov, či si budú nejako dotovať ten systém pri svojich výrobkoch, to je hudba budúcnosti. Bude to veľmi individuálne.

Záloha za PET fľašu by mala byť vo výške 12 centov. Je toto jediná cena, ktorú spotrebiteľ zaplatí?

PET fľaše by mali byť zálohované sumou 12 centov a plechovky desať centov. Táto cena by pre spotrebiteľa mala byť konečná. Ale na druhej strane, spotrebiteľ zálohu vlastne zaplatí dvakrát. Ak fľašu nevráti do obchodu, zaplatí aj mikrosumu, ktorú platí už teraz, pretože výrobcovia majú cenu za triedený zber a recykláciu svojich obalov premietnutú už teraz do svojich cien – aj keď iba v minimálnej sume.

Zo začiatku bude zálohovanie pravdepodobne stratové. Kedy by sa Slovensko mohlo dostať do zisku?

Zálohový systém nie je samonosný. Podľa informácií z iných krajín, kde zálohy fungujú, výrobcovia budú vždy musieť na takýto systém doplácať.

V Nemecku, Chorvátsku a ďalších krajinách však zálohovanie funguje. Čo za tým hľadať?

V niektorých krajinách bolo zavádzané zálohovanie súbežne s rozvojom rozšírenej zodpovednosti výrobcov. Ten náklad, ktorí výrobcovia na Slovensku znášali v roku 2016, keď prišla rozšírená zodpovednosť výrobcov, teraz bude duplicitný. V niektorých krajinách to funguje asi preto, že to bolo zavedené súbežne a nešlo o duplicitnú investíciu.

01 - Modified: 2022-01-14 11:15:44 - Feat.: - Title: Ľudia vrátili prvé plastové flaše a plechovky. Systém však naráža na nečakané problémy 02 - Modified: 2021-11-29 09:20:09 - Feat.: - Title: Vieš, do ktorého kontajnera patria použité blistre od liekov? 03 - Modified: 2021-08-19 08:45:25 - Feat.: - Title: Denník (ne)ekoaktivistu #3. O menštruácii, lufe, tvrdom chlebe, triedení a zbere odpadu 04 - Modified: 2021-06-21 08:28:08 - Feat.: - Title: Treba obaly naozaj umývať? Toto sú najčastejšie mýty o triedení odpadu 05 - Modified: 2020-01-27 21:34:26 - Feat.: - Title: Mestá musia triediť viac odpadkov
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 07:42