Marek Harbuľák tvrdí, že pracovný trh disponuje ľuďmi, ktorých doslova nemožno v hotelierstve zamestnať.Peter Mayer
StoryEditor

Rozhovor: Cestovný ruch musí byť silnou súčasťou HDP

20.12.2018, 23:00
Turizmu vraj svitá na lepšie časy, treba len pracovať a spolupracovať, vraví v rozhovore pre HN prezident Zväzu cestovného ruchu Marek Harbuľák.

Aký je podľa vás prínos cestovného ruchu do slovenskej ekonomiky?

V súčasnosti sú to necelé tri percentá HDP, ale potenciál je podľa odborníkov vyšší – na úrovni päť až šesť percent. Prínosom cestovného ruchu je však to, že je to odvetvie, ktoré stabilne dáva prácu ľuďom aj v období krízy, a na rozdiel od výrobných odvetví podniky cestovného ruchu jednoducho nepresťahujete do iných krajín napríklad z dôvodu investičných stimulov. Cestovný ruch je v prípade Slovenska viazaný na prírodné a kultúrne dedičstvo.

Je podľa vás dôležité vytvoriť ministerstvo cestovného ruchu?

Vidíme potrebu posilniť takzvané riadenie v cestovnom ruchu. Napriek existujúcej stratégii pre rozvoj cestovného ruchu momentálne neexistuje žiadna koordinácia na úrovni ministerstiev či vlády, ktorá by koncepčne riešila rozvoj a špecifické potreby cestovného ruchu. Vidieť to aj pri financovaní prezentácie a propagácie Slovenska, keď okrem ministerstva dopravy tieto aktivity zabezpečujú aj iné ministerstvá či štátne inštitúcie.

Stačí na rozvoj slovenského cestovného ruchu znížená daň z ubytovania?

Nižšia daň z ubytovania, zo stravovanie či z iných služieb cestovného ruchu je základný prvok na podporu rozvoja podnikateľského prostredia v cestovnom ruchu, ktorý má okrem Slovenska zavedených ďalších 25 európskych krajín. Nie je to všeliek, ale je to veľmi dobrý základ, ktorý pomáha rozvíjať základné služby, zatraktívniť ponuku a prilákať tak viac domácich, ale predovšetkým zahraničných návštevníkov.

Koľko štát ročne investuje do cestovného ruchu? A je to dosť?

Máme dnes niekoľko nástrojov na podporu cestovného ruchu. Týkajú sa predovšetkým propagácie a prezentácie, podpory škôl v prírode či lyžiarskych zájazdov a od januára zníženej sadzby DPH na ubytovacie služby a zavedenia rekreačných poukazov. Treba zdôrazniť, že sú to príspevky či daňové zvýhodnenia, ktoré majú efekt nielen pre samotných podnikateľov v cestovnom ruchu, ale aj pre množstvo ďalších služieb. Zvyšuje sa spotreba v maloobchode, čo znamená vyššie spotrebné dane odvody a dane z príjmu. Všetky tieto investície do cestovného ruchu sú pre štát výrazne efektívne.

V akej oblasti podľa vás vynikáme pred ostatnými krajinami?

Slovensko je bohaté na minerálne i termálne pramene, ktoré využívame v kúpeľníctve, ale i formou wellness služieb. V kúpeľníctve patríme k špičke, no aj tu vidíme potrebu nastavenia podmienok na ich ďalší rozvoj. To isté platí tiež pre lyžiarske strediská, ktoré do značnej miery závisia od prírodných podmienok. Plne si uvedomujeme potrebu ochrany prírody a zodpovednosť voči prírodným zdrojom, no na druhej strane zimný cestovný ruch sa sústreďuje v strediskách, ktoré sú situované v národných parkoch či chránených oblastiach. Nemôžeme zákonmi a predpismi brániť ich ďalšiemu rozvoju. V takom prípade by došlo k postupnému útlmu a zatvoreniu týchto stredísk.

01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 04:11