Hells Gate sa nachádza na ceste medzi hlavným kenským mestom Nairobi a jazerom Baringo. Ideálne je tak spojenie oboch miest do jedného výletu, ešte viac v kombinácii s jazerami Naivasha a Nakuru, či príjemnou prechádzkou na sopku Mt. Longonot.Flickr
StoryEditor

Opatrenia prajú rastu

28.07.2019, 00:00
Aj keď Keňa zrealizovala za posledné roky značné politické, štrukturálne a ekonomické reformy, o čom informuje aj Svetová banka v Keni, v niektorých oblastiach má stále čo doháňať.

Do očí vám udrú zbytočné profesie ako človek manuálne zdvíhajúci rampu pred hotelom či nonstop prítomná upratovačka na toaletách. Keňa to však zdôvodňuje vysokou zamestnanosťou, minimálne v metropolách. Miera nezamestnanosti v roku 2017 dosiahla 11,5 percenta, v čom badať klesajúci trend. Mínusové body si táto pokroková krajina píše aj za takzvané rodinkárstvo.

Ak niečo vybavujete, je vysoko pravdepodobné, že dotyčný vám bude odporúčať svojho známeho, čo však pre vás nemusí byť finančne najpriaznivejšia ani účelovo najlepšia cesta. V Keni to tak však chodí. Chudoba totiž predstavuje stále jeden z jej kľúčových problémov a každý chce pred ňou uchrániť hlavne seba a svojich známych.

​Keňa sa však považuje za druhú najsilnejšiu ekonomiku v strednej a vo východnej Afrike po Etiópii. Nielen politickým zmenám, ale aj rozmachu ekonomiky pomohlo prijatie novej ústavy v roku 2010.

Predstavila nový ekonomický systém riadenia, pomocou ktorého podporila väčšie investície na miestnej úrovni a tiež posilnila zodpovednosť a poskytovanie verejných služieb. Aj ekonomickú aktivitu v Keni ovplyvnila svetová ekonomická kríza v roku 2008, rast sa však za posledných päť rokov podarilo obnoviť.

Minulý rok dosiahol 5,7 percenta HDP, čím krajinu zaradil medzi jedny z najrýchlejšie rastúcich ekonomík v subsaharskej Afrike. Ekonomickému rastu pomáha stabilné makroekonomické prostredie, nízke ceny ropy, stabilizácia turizmu aj vládna iniciatíva rozvoja infraštruktúry. Hrubý domáci produkt by mal tento rok dosiahnuť úroveň 5,8 percenta a deficit by mal podľa cieľov klesnúť na 4,3 percenta.

Prezident Uhuru Kenyatta si do konca svojho funkčného obdobia v roku 2022 vytýčil štyri priority, a to priemyselnú výrobu, univerzálnu zdravotnú starostlivosť, dostupné bývanie a potravinovú bezpečnosť. „V regióne sa pohybujem od roku 2007 a zmenu skutočne vidieť.

Aj bežní obyvatelia sa majú ekonomicky lepšie,“ vysvetľuje pre HN destinačný manager pre Afriku z cestovnej kancelárie BUBO Martin Karniš. Hlavne v priemyselných alebo poľnohospodárskych oblastiach si ľudia môžu dovoliť postaviť komfortnejšie domy či zadovážiť si pozemok. Miznú jednoduché chatrče a nahrádzajú ich pevné a pekné domy.

V obchodoch o produkty nie je núdza. Poteší zákaz plastových tašiek prijatý pred dvomi rokmi, čo výrazne zlepšuje čistotu na uliciach. Pri výrobe, predaji či iba nosení tašky hrozí peňažný trest a dokonca až väzenie. Prísna je regulácia aj čo sa týka alkoholu – nemôže sa predávať na miestach, kam majú prístup aj maloletí. V niektorých supermarketoch však môžete nájsť medzi produktmi i maďarskú papriku.

01 - Modified: 2024-04-17 13:56:29 - Feat.: - Title: Harmonizovaná inflácia na Slovensku by sa mohla medziročne ešte mierne znižovať, myslí si analytik 02 - Modified: 2024-04-17 13:11:05 - Feat.: - Title: Biden vyzýva na trojnásobné zvýšenie ciel na čínsku oceľ a hliník. Čína narúša hospodársku súťaž, znie z USA 03 - Modified: 2024-04-17 12:59:50 - Feat.: - Title: Ceny zemného plynu v Európe dosiahli najvyššiu úroveň od januára. Investori sa boja vojny na Blízkom východe 04 - Modified: 2024-04-17 12:39:13 - Feat.: - Title: Toshiba zruší 5-tisíc pracovných miest v rámci reštrukturalizácie 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Nový turecký pašalík? Vplyv Erdogana na nemeckú politiku silnie, varujú špióni
menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 03:35