Čínski turistiReuters
StoryEditor

Keď sú turisti hrozbou. Čo spôsobuje ich pretlak v mestách?

20.07.2019, 00:00
Takzvanému overtourism-u dnes čelia viaceré metropoly.

Spiatočná letenka do vysnenej destinácie za 40 eur, k tomu lacné ubytovanie v jednom zo zdieľaných ubytovaní Airbnb a lowcostová dovolenka sa môže začať. Samozrejme, s pravidelným informovaní o nej na jednej zo sociálnych sietí, kam umiestnime fotky z najznámejších turistických miest. Vitajte v modernom spôsobe cestovania, pre ktorý sa rozhodlo viacero ľudí.

Na jednej strane vyplýva tento trend z toho, že pre mnohých je organizovaná dovolenka pod patronátom cestovky už prežitkom a radi sú pánom svojho dovolenkového času. Navyše, hlavne u mladej  generácie sa už takej obľube netešia last minute či first moment ponuky cestovných kancelárií či all inclusive model dovolenky.

K väčšej „turistifikácii“ pomohli aj viaceré ekonomické opatrenia prijaté po svetovej kríze v roku 2008 spolu s rozmachom nízkonákladoviek ako Ryanair či zdieľaného ubytovania ako Airbnb a Coachsurfing.

Všetky tieto atribúty sa podpísali pod to, že turistov je dnes v metropolách viac. Ich entuziazmus z poznávania nových destinácií však nezdieľajú miestni a viaceré mestá preto bojujú proti masívnemu turizmu.

HN sa v otázkach a odpovediach pozreli na to, aké opatrenia prijímajú mestá a čo spôsobuje takzvaný „overtourism“, teda prehnaný turizmus. 

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 01:07