Zdroj: Dreamstime
StoryEditor

Ako opraviť rozpočet? Štátni analytici sa spojili a pripravili politikom návod

23.11.2019, 23:00
Prehodnotiť daňové úľavy, zviazať politikom viac ruky a orientovať sa na dlhodobé plány. Aj tieto opatrenia navrhujú analytici z rôznych organizácii na to, aby sa naše verejné financie pohli dopredu.

V tomto roku malo ministerstvo zdravotníctva minúť 1,2 miliardy eur, nakoniec to však vyzerá, že rezort zhltol o takmer 200 miliónov viac. Nebol to ojedinelý prípad. Podobná vec sa stáva každoročne a to nielen v rezorte zdravotníctva.

Ministerstvu financií sa tak pravidelne nedarí naplánovať rozpočet, ktorý by sa potom reálne aj uskutočnil.  Podhodnotené výdavky, netransparentné rozpočtovanie či nechuť šetriť.

Nie je ťažké problémy identifikovať, teraz sa však spojili štátni analytici z rôznych inštitútov a pre politikov vytvorili štúdiu pod názvom Rozpočet 2.0: Ako posunúť Slovensko do prvej ligy vo verejných financiách.

Ako dokument opísal jeden z jeho autorov, viceguvernér Národnej banky Slovenska Ľudovít Ódor, vyprázdnili všetky zásuvky, dali na stôl všetky materiály a pozreli sa na to, čo by sa dalo robiť.

Výsledkom je tak akýsi jedálny lístok, z ktorého politici môžu vyberať. „Možno nepripomína francúzsku elitnú reštauráciu, ktorá ponúka štyri jedlá ale skôr tradičnú slovenskú reštauráciu, kde máte lístok na 20 strán a pripravia vám, čo len chcete,“ vysvetlil s tým, že sa snažili, aby si mali politici z čoho vyberať.

Hospodárske noviny prinášajú súhrn najzaujímavejších bodov.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 23:17