„K najväčším mýtom o Egypte patria práve tie o pyramídach,“ hovorí egyptológ Jozef Hudec s tým, že väčšina špekulácií sa dá vedecky vyvrátiť. Pravdou však je, že mohutné stavby vzbudzujú úctu aj dnes.Dreamstime
StoryEditor

Od pyramíd k digitalizácii. Bájny Egypt ukazuje modernú tvár

19.11.2020, 23:00
Severoafrická krajina sa už nechce spoliehať len na turizmus, veľa peňazí investuje do rozvoja infraštruktúry.

Ešte pred desiatimi rokmi patril medzi najobľúbenejšie africké destinácie zahraničných turistov vrátane tisícok Slovákov. Tí objavovali nielen letoviská pri Červenom mori, ale aj vnútrozemie plné starovekých chrámov a slávne pyramídy v Gíze neďaleko Káhiry. A hoci mnohých Európanov zasiahla po jeho návšteve z dôvodu nedostatočnej hygieny takzvaná faraónova pomsta v podobe žalúdočných či tráviacich problémov, radi sa sem opäť vracali.
Potom však prišla arabská jar a niekoľko teroristických útokov, čo krajinu uvrhlo do víru politického, ekonomického aj spoločenského chaosu a turistov z nej vyhnalo. Dnes sa Egypt snaží svoju ekonomiku postaviť opäť na nohy. Nespolieha sa už však len na prímorské rezorty či pamiatky ležiace pozdĺž Nílu. Aj vďaka ekonomickým reformám a investíciám do infraštruktúry aj inovácií chce krajina zachytiť aktuálny trend globálneho hospodárstva a modernizovať svoj biznis.
Prečítajte si, aké ekonomické plány si stomiliónový Egypt pripravil na budúce roky, ako ho zasiahla koronakríza aj čo mu predpovedajú makroekonomickí analytici.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 04:54