ilustračná snímka TASR/Michal Svítok
StoryEditor

Covid predražil chaty aj chalupy. Čo čakať v roku 2022 na trhu s nehnuteľnosťami?

08.02.2022, 17:00
Výraznejšie by mali rásť rodinné domy. Záujem o bývanie na vidieku by sa mohol prepadnúť, ak by sa ekonomika vrátila do „starých koľají“

 Uplynulý rok sa pri hypotékach postaral o niekoľko rekordných zápisov do štatistík. V roku 2021 cena bývania vzrástla o takmer 18 percent. Je to rast, ktorý je vyšší ako ten pred prasknutím hypotekárnej bubliny a veľkou finančnou krízou v roku 2008.

Dostavaná R7

„Tak ďaleko podľa NBS síce ešte nie sme, faktom však je, že nehnuteľnosti na Slovensku celý rok prekonávali cenové rekordy,“ hovorí Marián Búlik, finančný analytik OVB Allfinanz Slovensko. Priemerný meter štvorcový bytu dnes stojí 2 364 eur a rovnaká plocha pri rodinných domoch vyjde na 1 684 eur.

Z porovnania týchto dvoch čísiel podľa analytika vidno, že veľký priestor na rast majú najmä rodinné domy. A štatistiky NBS potvrdzujú, že domy skutočne v roku 2021 rástli rýchlejším tempom, a to medziročne až o 26 percent.

Faktorom, ktorý mohol prispieť špecificky k cenám domov v okolí Bratislavy, ktoré tvoria značnú časť aktivity na realitnom trhu, je dostavanie obchvatu D4/R7.

„Zlepšená dostupnosť hlavného mesta mala logicky pozitívny efekt aj na ceny domov popri novom obchvate,“ vysvetľuje Boris Fojtík, ekonomický analytik Tatra banky.

Navyše, od začiatku roka 2021 platia sprísnené energetické normy pre nové domy, čo taktiež navyšuje ich cenu.

Len novým obchvatom sa však dopyt po domoch vysvetliť nedá. S príchodom pandémie sa dopyt po domoch a väčších bytoch zvýšil, pretože pravidelná práca z domu mnohých ľudí primäla vytvoriť si doma priestor na prácu a zároveň vynútené lockdowny motivovali ľudí ceniť si viac svoj vlastný životný priestor vrátane zelene či blízkosť prírody.

Navyše, ceny domov v porovnaní s cenami bytov boli relatívne podhodnotené, ich priemerné ceny pred nástupom pandémie ledva dosiahli úroveň roka 2008, keď spľasla realitná bublina. Byty sa na túto úroveň dostali oveľa skôr, zhruba o tri roky.

„Takže do určitej miery, ceny domov v ostatnom roku, roku a pol čiastočne aj dobiehali relatívne ‚podhodnotenie’ oproti cenám bytov,“ hovorí Zdenko Štefanides, hlavný ekonóm VÚB banky.

Home office na chate

Ako by sa mohla situácia na trhu s nehnuteľnosťami vyvíjať v roku 2022? Pre majiteľov nehnuteľností je podľa Búlika dobrou správou, že hodnota ich bývania ďalej porastie.

Odborníci však odhadujú, že tempo rastu cien bytov a domov sa zmierni a mohlo by sa pohybovať v rozmedzí päť až desať percent.

Výraznejšie by naďalej mali cenovo rásť domy, od rodinných domov cez chalupy až po chaty. Pri vysokých cenách však stále väčšiu rolu bude hrať lokalita. Domy na atraktívnom mieste by mali rásť rýchlejšie, naopak, domy v zlej lokalite či v neatraktívnom regióne budú rásť menším tempom či cenovo stagnovať.

Dopyt po bývaní na vidieku z minulého roka by sa mohol prepadnúť, ak by sa ekonomika v tomto roku viac-menej vrátila do „starých koľají“ a ľudia by pracovali z domu v menšej miere ako doteraz.

Čo sa stalo, že ľudia začali mať taký veľký záujem o chalupy a chaty?

„Ponukové ceny mnohých chát a chalúp sa v čase vrcholiaceho dopytu v minulom roku často posunuli na nerealistické úrovne. Ak niekto kúpil rekreačnú nehnuteľnosť v tomto čase ako investíciu, pravdepodobne prerobil a pri predaji nezíska späť všetky vložené financie,“ hovorí Búlik.

Na druhej strane sa charakter najmä kancelárskej práce nadlho zmenil a firmy budú do budúcnosti fungovať hybridne, keď časť zamestnancov bude trvalo pracovať z domu. Tento fenomén môže ceny rekreačných nehnuteľností s celoročným prístupom a všetkými sieťami vrátane rýchleho internetu pravdepodobne udržiavať na aktuálnych úrovniach.

„Zvlášť to bude platiť pri chalupách, ktoré sú na liste vlastníctva vedené ako rodinné domy a banky ich vedia prefinancovať hypotékou s výhodnými podmienkami ako byty,“ upozorňuje Búlik.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:58