TASR/AP Photo/Felipe Dana
StoryEditor

Ukrajina bude žiadať svoju obnovu. Ako fungujú vojenské reparácie?

20.04.2022, 01:15
Tok peňazí počas konfliktu možno dočasne pozastaviť. Ich poskytnutie Ukrajine namiesto Rusku by z právneho hľadiska bolo darom.

Vojnový konflikt na Ukrajine stále prebieha, raz sa však skončí. Je pravdepodobné, že na oboch stranách zostanú do určitej miery zdevastované krajiny, či už materiálne alebo ekonomicky. Kto koho odškodní a v akej miere?

Ruský politik a poslanec ruskej Štátnej dumy Oleg Matvejčev ešte v marci vyzval na vrátenie Aljašky Rusku ako formu „reparácie“. Poslanec povedal, že Rusko „by malo premýšľať o reparáciách“ zo strany Spojených štátov za sankcie uvalené na Rusko po jeho vojne s Ukrajinou, uviedol Daily Beast.

Tento výrok vyvolal rozhorčenie a debatu o tom, akým spôsobom by po skončení vojenského konfliktu mala byť odškodnená napadnutá strana.

Ukrajinská strana chce otvoriť samostatný účet v EÚ, na ktorý bude Rusko dostávať peniaze za plyn a ropu. Tieto peniaze sa podľa ukrajinského návrhu budú ďalej využívať na obnovu ukrajinského hospodárstva.

Zároveň Európska únia a Spojené štáty už dávnejšie oznámili zmrazenie rezerv ruskej centrálnej banky v zahraničných menách.

Nakoľko sú takéto právne kroky vôbec možné a stalo sa pri riešení vojnových reparácií v minulosti niečo podobné?

„Išlo by o formu započítania pohľadávky, ktoré je možné aj na úrovni medzinárodného práva. Podstata spočíva v tom, že nároky Ruskej federácie by neboli vyplatené, ale použili by sa na vyplatenie nárokov poškodeného. Vyplatený by jej bol iba prípadný rozdiel po odpísaní dlhu,“ opisuje Lukáš Mareček z Katedry medzinárodného práva a medzinárodných vzťahov Univerzity Komenského.

Započítanie pohľadávky znamená, že v prípade, ak máme voči určitému štátu jednak povinnosť plniť, uhradiť cenu za dodané suroviny, zároveň ale máme aj právo na to, aby nám bolo plnené, napríklad na reparáciu teda náhradu škody, tak môžeme tieto pohľadávky započítať pre účely uspokojenia pohľadávky.

Ak by pohľadávka nebola úplne uhradená, tak si môžeme uplatňovať zostávajúci zvyšok pohľadávky.

V prípade, že by neuhradená cena surovín bola vyššia ako moja pohľadávka, tak po odpočítaní pohľadávky sme povinní uhradiť danému štátu zostatok ceny.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. júl 2024 01:35