Archív HN
StoryEditor

Kto sú jeho voliči?

31.10.2017, 23:00
Extrémne riešenia volajú po extrémizme?!

Nie tradičným stranám

Po úspechu Kotlebu v župných voľbách v roku 2013 sa vynárali prvé otázky, kto vôbec Kotlebu volí a či sa jeho popularita spája iba s nárastom extrémizmu. Začali sa skloňovať prívlastky ako frustrovaní, nespokojní či nahnevaní vodiči, ktorí mali Kotlebovi odovzdať svoj hlas.

Je teda viac ako zrejmé, že k jeho priaznivcom nepatria iba neonacisti.

Viacerí analytici sa zhodli, že voliči si spomedzi kandidátov nevedeli vybrať a hľadali alternatívu k viac menej podobnej zmeske.

Jeho zvolením tak politikom nepriamo vyslovili odkaz, že s tradičnými stranami ruka v ruke nepôjdu. Výber Kotlebu bol tak skôr revolúciou proti celku ako revolúciou za jeho osobu.

Kotleba sa tak stal stelesnením boja proti nespravodlivosti až novodobým Jánošíkom, ktorý má ísť proti prúdu politikov s nesplnenými sľubmi či korupčnými kauzami.

Problémy, pre ktoré si Kotlebu zvolili sa pri tom nevymykajú z programu iných politických strán ako korupcia či utečenci.

Slabé znalosti o fašizme

Politici sa v reakcii na jeho podporu u voličov začali namiesto skutkov navzájom obviňovať, kto za extrémizmus vo vyššej politike môže.

Obe strany politického spektra pritom vylučovali, že by takáto situácia mohla nastať.

Spoločnosť začala pripisovať úspech novodobých fašistov aj pokrivenému školstvu. Hlavne zlým osnovám v dejepise a malému dôrazu na humanitné vedy. Žiaci tak potom nie sú schopní definovať, čo vôbec fašizmus je a čo návrat tejto ideológie môže spôsobiť.

Čo sa týka demografického zaradenia voličov, u Kotlebu prevažovali mladí voliči do 40 rokov. Exit polly ukázali, že sú zväčša stredoškolského vzdelania a prevažne manuálni pracovníci.

Rozhoduje aj fenomén skrytého voliča, a teda voliča, ktorý sa ku Kotlebovi otvorene nepriznáva, a predsa sa jeho meno respektíve jeho stranu rozhodne zakrúžkovať.

01 - Modified: 2024-01-11 13:41:03 - Feat.: - Title: Biden stráca černošských voličov. Teraz hľadá cestu, ako ich získať späť, píšu americké médiá 02 - Modified: 2023-09-16 16:44:14 - Feat.: - Title: Po sobáši možno voliť aj s potvrdením či žiadosťou o vydanie nového občianskeho preukazu 03 - Modified: 2023-09-16 14:41:15 - Feat.: - Title: Konferencia biskupov Slovenska v súvislosti s voľbami vyzýva veriacich, aby nepodľahli pasivite 04 - Modified: 2023-08-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Futbalista, kanoista i boxer. Športovci na kandidátke? Pre strany je to stávka na istotu, tvrdí pre HN expert 05 - Modified: 2023-07-28 10:14:00 - Feat.: - Title: SaS apeluje na voličov zo zahraničia, aby využili možnosť voliť
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. apríl 2024 07:12