TASR/DUNA/MTI
StoryEditor

Stáva sa Smer štandardnou stranou?

27.11.2017, 10:41
Špecifická situácia nastala na ľavej strane politického spektra.

Tam v 90. rokoch panovala Strana demokratickej ľavice, ktorá sa po novembrovej revolúcii pretransformovala z bývalej Komunistickej strany Slovenska. SDĽ sa ešte dostala do prvej Dzurindovej vlády, kde mala niekoľko ministrov, napríklad šéfku rezortu financií Brigitu Schmögnerovú.

Solídna základňa SDĽ
SDĽ bola skôr štandardnou politickou stranou. Mala vybudovanú pomerne solídnu členskú štruktúru a počas 14 rokov stáli na jej čele dovedna štyria predsedovia.
Zlom nastal vtedy, keď začal v SDĽ prejavovať líderské ambície Robert Fico. Keď videl, že sa na čelo strany nedostane, založil si v decembri 1999 Smer, ktorý k začiatku roka 2005 SDĽ pohlitil. Odvtedy práve Smer a Fico neohrozene vládnu slovenskej ľavici.
Trojnásobný slovenský premiér bol až do vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vo februári 2018 jednoznačne najvýraznejšou tvárou Smeru. Ficov neúspech v prezidentských voľbách v roku 2014, drvivý prepad Smeru v župných voľbách v novembri 2017 aj výmena na premiérskom kresle však podnietil úvahy o tom, čo bude s vládnou stranou po jeho odchode z pozície .
Momentálne je za korunného princa Smeru považovaný premiér Peter Pellegrini. „V každom prípade, politický výtlak nového lídra bude závisieť od toho, v akom stave mu Fico stranu odovzdá. Ak Smer zostane spájaný s korupčnými škandálmi a preferencie mu budú naďalej klesať, nepomôže mu už nič," zdôraznil Koziak.
Smer musí podľa neho popracovať na svojich personálnych, politických aj programových reformách, aby vôbec prežil. Postupne sa síce stáva štandardnou stranou, akou sú napríklad nemeckí či rakúski sociálni demokrati. Avšak aby sa definitívne zaradil k tradičným ľavicovým stranám, bude v ňom po odchode Fica musieť prebehnúť obrodný proces.

Neštandardný Kotleba
Hoci sa totiž Fico až do odchodu z premiéskeho kresla mohol javiť ako nenahraditeľný, Smer už nie je stranou jediného muža. „Neštandardnými sú skôr tie strany, ktoré mali v názve meno svojho predsedu, teda na Slovensku Mariána Kotlebu či Borisa Kollára. V takýchto stranách sa častejšie stretneme s totalitnými maniermi, podobne ako sme to v minulosti videli napríklad u Hlinkovej slovenskej ľudovej strany," podčiarkol Koziak.

01 - Modified: 2024-04-19 22:00:00 - Feat.: - Title: Bugár opísal, ako sa Fico zmenil: Opýtal som sa vyšetrovateľov, ktorí ho obvinili, či sa zbláznili 02 - Modified: 2024-04-19 11:31:18 - Feat.: - Title: Fico sa obracia na Čínu. Chce tam získať zdroje na dva veľké dopravné projekty 03 - Modified: 2024-04-19 10:36:13 - Feat.: - Title: Bez diaľničnej známky. Obchvaty budú zadarmo, oznámil Fico, okrem Bratislavy sa to týka ďalších piatich miest 04 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 05 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 22:29