Marcel Klimek archív
StoryEditor

Aký má názor odborník?

18.06.2018, 10:58
Marcel Klimek je makroekonóm, podpredseda dozornej rady Všeobecnej zdravotnej poisťovne aj autor publikácie Chorobopis a liečba slovenského zdravotníctva.

Problémom slovenského zdravotníctva sa venujete už dlhšie, čo sú podľa vás v súčasnosti po avizovaných opatreniach tie najväčšie problémy? Každoročne má nemocnicam smerovať 70 miliónov eur a táto čiastka je obohatená ešte o eurofondy, na toto programové obdobie je k dispozícii 153 miliónov eur. Je to dosť?

Neriešenie problémov zdravotníctva priviedlo Slovensko na “americkú cestu“ - smeruje k zdravotníctvu, ktoré bude luxusom dostupným pre bohatých. Najväčším problémom zdravotníctva u nás je zlé smerovanie zdrojov a cenotvorba “od buka do buka”. Málo peňazí smeruje do nemocníc a všeobecným lekárom, veľa súkromným poskytovateľom obslužných činností. K cenotvorbe: chirurgická hospitalizácia v Revúcej nás vyjde na 660 eur, kým identický pobyt v Nemocnici sv. Michala v Bratislave stojí štátnu kasu 1 175 eur. Bez akéhokoľvek zdôvodnenia. Navyše nám veľká časť zdravotníkov začne čoskoro bez primeranej náhrady odchádzať do dôchodku: zubárov je viac ako polovica vo veku nad 55 rokov, sestier tretina nad 50 rokov atď. K otázke zdrojov na opravy nemocníc - je to málo, obzvlášť keď štátne nemocnice, ktoré to najviac potrebujú, sa k eurofondom zásluhou ministerstva v princípe ani nedostanú.

Je nejaká krajina podľa vás, ktorou by sme sa mohli v tejto oblasti inšpirovať a zlepšiť tak situáciu v nemocniciach? Známe sú napríklad zážitky našich lekárov v Nemecku, ktorí popisovali prítomnosť dezinfekčného gélu na potrebných miestach.

Ako ukazujú medzinárodné štúdie, či príklad USA, efektívnosť a kvalita zdravotníctva nie je určená formou vlastníctva, ale kvalitou štátnej regulácie. Preto najlepšie výsledky v zdravotnej starostlivosti dosahujú západoeurópske krajiny, kde funguje kvalitná štátna regulácia. Aj susedné Česko je s porovnateľnými zdrojmi, ako máme my, výrazne efektívnejšie - tam štát v zdravotníctve reguluje a funguje lepšie. Obranu a armádu, bezpečnosť a políciu, život a zdravie a zdravotníctvo musíme zvládnuť riadiť na centrálnej úrovni. Západoeurópske krajiny ako Rakúsko, Holandsko či Nemecko, sú tie, kde sa môžeme inšpirovať.

Na jeseň by mali nemocnice poskytovať hospitalizovaným hygienické balíčky. Myslíte si, že je to udržateľné a toto opatrenie sa postupne nezruší? Fakultná nemocnica F.D. Roosvelta v Banskej Bystrici projekt spustila už začiatkom roka s tým, že sa na konci vyhodnotí, či sa oplatí.

Vlády Smeru sa do dejín zapíšu ako “balíčkové” vlády - po potravinových a sociálnych tu máme teraz hygienické balíčky. V skutočnosti sú tieto marketingové hókusy pókusy dôkazom a priznaním zlyhania a neexistencie skutočnej vízie. A je to tiež prekrývanie iných, napr. alobalových, balíčkov. Chýbajúci toaletný papier a s ním spojené riešenie formou hygienického balíčka je len groteskným syndrómom neschopnosti reálne riešiť problémy nášho zdravotníctva. Je to niečo ako make-up miesto reálnej liečby.

Pozornosť sa teraz orientuje na otvorenie novej univerzitnej a koncovej nemocnice na Rázsochách v Bratislave. Lekári poukazujú na viaceré nedostatky, nemocnica nemá spĺňať kritériá či nedostatočný má byť i počet lôžok. Ako hodnotíte plusy a mínusy tejto nemocnice?

Ako plus vnímam, že sa slimačím tempom približujeme k reálnej výstavbe novej nemocnice Rázsochy a to, že sa upustilo od zle nastaveného PPP projektu. No keďže expremiér Fico túto dostavbu označil za najvyššiu prioritu vlády už pred viac ako 8 rokmi, je to len slabá náplasť. Z vecnej stránky plne zdieľam názor odbornej lekárskej verejnosti - plánovaný počet lôžok (okolo 600) nemôže v žiadnom prípade slúžiť na dostatočné zabezpečovanie funkcií univerzitnej nemocnice (každá iná v Slovenskej republike ich má viac), nie to ešte v prípade celoštátnej koncovej nemocnice v hlavnom meste, ktorá jej navyše súčasťou štátnej kritickej infraštruktúry. Ďalej chýba novej Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) medicínsky plán, ako aj relevantné zapojenie expertov z kliník UNB. Táto výstavba mala mať už dávno štatút významnej investície a najvyššiu prioritu. Na rozdiel od súkromných developerov, takýto materiál na vládu nebol ani pripravený.

V podobnom čase, ako sa otvoria Rázsochy chce svoju nemocnicu na Boroch sprístupniť i Penta. Je podľa vás potrebné mať v súčasnosti dve nemocnice než zrekonštruovať tie staré, prípadne riešiť situáciu iným spôsobom?

Som presvedčený, že Slovensko potrebuje dostatočne veľkú (štátnu) univerzitnú koncovú nemocnicu v hlavnom meste v špičkovej kvalite. Nielen ako prvok vzdelávania, ale hlavne ako nosný prvok štátnej kritickej infraštruktúry, pre prípad vojny, obchodných embárg, epidémií, pandémií apod. Vtedy sa nemôže štát spoliehať na súkromníkov. V ochrane života a zdravia občanov je takýto hazard neprípustný. Viete si predstaviť, že by sme sprivatizovali armádu či políciu, ktoré rovnako ako zdravotníctvo majú ochraňovať životy občanov? A to isté platí pre kritickú infraštruktúru v zdravotníctve.

01 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Zrušenie benefitov zubári nevítajú, podľa analytika na to najviac doplatí jedna z poisťovní 02 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Skeptikov presvedčila až pandémia 03 - Modified: 2024-04-23 10:54:22 - Feat.: - Title: SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve 04 - Modified: 2024-04-23 17:07:06 - Feat.: - Title: Slovenskí pacienti vraj chodia k lekárom viac než treba. Pravda však môže byť inde, pomohli by dve opatrenia 05 - Modified: 2024-04-18 15:00:32 - Feat.: - Title: Druhá fáza zatvárania pohotovostí sa blíži. V hre je stále aj skrátenie ordinačných hodín
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 06:55