StoryEditor

Čo si myslia architekti?

23.06.2018, 00:00
Aká súťaž, taký projekt.

Vážne znepokojenie nad kvalitou prezentovaného návrhu rekonštrukcie aj nad absenciou transparentnej verejnej architektonickej súťaže. Slovenskej komore architektov sa projekt jednoznačne nepáči.

V svojom vyhlásení sa tiež odkazuje na svoj list ešte z roku 2015, v ktorom Úrad vlády upozornila, aby na výber dodávateľa projektu obnovy použil osvedčenú metódu architektonickej súťaže návrhov.

Vyčíta preto, že sa nakoniec Úrad rozhodol postupovať cestou obchodnej súťaže.

„Aktuálna situácia v Rusovciach je ďalším v poradí podobných zlyhaní, kedy sa inštitút verejnej architektonickej súťaže nevyužil a tým pádom premrhal potenciál investície,“ uviedol predseda Slovenskej komory architektov Imrich Pleidel.

V rozhovore pre HNtelevíziu uviedol, že obstarávateľ v danom momente nevie, čo dostane a je to ako keby mačka vo vreci.

„Návrh skôr kĺže po povrchu akéhosi pseudo historického napodobňovania a vrstvenia prvkov namiesto hľadania prístupu, kde tá pamiatka zostane v najlepšej prezentovateľnej podobe a to, čo do nej vkladáme zostane v úzadí.“

​Podľa neho sa nezískalo ani časovo, ani na kvalite a štát šetril na nesprávnom mieste, keď si nezvolil súťaž návrhov. Vidí za tým rýchlu snahu s kaštieľom niečo urobiť.

Podobný názor má aj Matej Grébert, architekt zo štúdia Compass, ktorý tento spôsob cíti aj z konečného návrhu. „Kritika sa nezniesla na základe lavínového efektu. Nezávisle sa architekti aj laická verejnosť k tomu vyjadrujú úplne zhodne,“ povedal pre HN.

Spomína, že na základe verejnej súťaže sa vie potom vytvoriť viac pridanej hodnoty pre užívateľov, klientov a návštevníkov. Menoval viaceré pozitívne príklady, ktoré z takejto súťaže vzišli ako prístavbu Ministerstva zahraničných vecí či Kulturpark v Košiciach.

Pozitívne hodnotí prístup komory architektov, ktorá ukazuje tú správnu cestu: „Aj pre architekta, čo robil projekt kaštieľa to určite nie je jednoduchá situácia znášať takúto kritiku. Keď je to cez verejnú súťaž, tak aj architekt má ako keby legitimitu.“

01 - Modified: 2024-07-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Rekonštrukcia historickej budovy za milióny eur. Univerzita Komenského má aj ďalšie veľké plány 02 - Modified: 2024-07-26 12:45:17 - Feat.: - Title: Mnoho internátov prechádza opravami, pozrite sa, ktorí študenti sa dočkajú lepšieho bývania 03 - Modified: 2024-07-24 08:03:59 - Feat.: - Title: Slováci trávia horúčavy v klimatizovaných bankách. Neprišli sa však schladiť, zlákal ich úverový apetít 04 - Modified: 2024-07-22 22:02:57 - Feat.: - Title: Legendárny bratislavský internát opravujú, bývať sa v ňom nedá. Kto pomôže študentom a dokedy to potrvá? 05 - Modified: 2024-07-19 08:56:59 - Feat.: - Title: Takto vyzerá byt mladého muža, ktorý doma veci nehromadí. Vyberal len to, čo potrebuje a nemá ani televíziu
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
27. júl 2024 04:41