Premiér Robert FicoTASR/P.Zachar
StoryEditor

Aká bola Ficova komunikácia smerom k novinárom?

01.09.2018, 00:00
Áno, patrí k tomu aj vyjadrenie o špinavých protislovenských prostitútkach.

Fico a novinári už dlhšie nekráčajú ruka v ruke. Aj keď kedysi nešetril vyjadreniami, že slobodná tlač je zárukou demokratickej spoločnosti, priateľské vzťahy s novinárskou obcou zostali minulosťou.

Väčšine z nás sa pri tom v hlave vynorí vyjadrenie spred dvoch rokov, že „novinári sú špinavé protislovenské prostitútky“.

Reagoval vtedy na kritiku rezortu ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v súvislosti s európskym predsedníctvom. Výrok zarezonoval aj v svetových médiách.

Expremiér vo všeobecnosti novinárov často opisoval, že pracujú v rukách opozície, snažia sa potopiť vládu, či si vyberal, komu na otázku vôbec odpovie s tým, že niektoré médiá mal úplne na čiernej listine.

Z tých relatívne novších vyjadrení svieti to po úmrtí bývalého predsedu parlamentu a podpredsedu Smeru Pavla Pašku v apríli: „Tu máme na Slovensku bandu novinárov a idiotských politikov, ktorí ho zoštvali.

To, čo urobili na základe klamstiev a výmyslov je absolútne neprijateľné a ja verím, že sa s týmto fenoménom klamstiev a výmyslov, novinárskych konšpirácii a idiotských politikov sa raz na Slovensku vysporiadame," vyhlásil vtedy vo videu.

Riaditeľ organizácie Reportéri bez hraníc Christophe Deloire tiež začiatkom marca počas protivládnych protestoch požiadal vtedajšieho premiéra Roberta Fica, aby sa novinárom ospravedlnil za hanlivé slová na ich adresu.

„Za atmosféru, v ktorej pracujú novinári, môžu aj politici tým, aké prostredie vytvárajú a ako sa k práci investigatívnych novinárov stavajú. Jedna vec je prácu novinárov kritizovať a to je, samozrejme, v poriadku, je to bežná súčasť života v demokratickej spoločnosti, ale niečo celkom iné je na novinárov útočiť a urážať ich. Aj preto by som Vás, pán premiér, chcel poprosiť, aby ste vzťahy s novinármi urovnali a vytvorili dôstojné podmienky, v ktorých môžu pracovať.“

Tlačový odbor úradu vlády vtedy opakovane dementoval, že nijakú žiadosť o ospravedlnenie zachytil.

01 - Modified: 2024-04-18 20:42:23 - Feat.: - Title: Fico na summite Európskej únie odmietol harmonizáciu daní z príjmov právnických osôb. Pri pláne je skeptický 02 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 04 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 05 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 01:16