Novú budovu slovenského parlamentu na bratislavskom hradnom kopci začali stavať v roku 1986, dokončili ju už v novom režime v roku 1993 a začali v nej rokovať v ére samostatnej republiky. Projekt pôvodne zohľadňoval len fungovanie jedinej politickej strany a museli ho za chodu meniť. Slovenská Národná rada až do roku 1994 sídlila v historickom Župnom dome a jeho priestory využíva dodnes.Pavol Funtál/HN
StoryEditor

Prehľad: Odpisovanie je medzi verejnými činiteľmi rozšírené

03.08.2020, 11:03

Andrej Danko 

TASR/Jakub Kotian

​Koncom roka 2018 Denník N priniesol informáciu o tom, že vtedajší predseda Národnej rady a predseda SNS Andrej Danko vytvoril svoju rigoróznu prácu pospájaním piatich vysokoškolských učebníc. Tú odovzdal v roku 2000 a získal za ňu titul doktora práv na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici. To, že Danko vo svojej práci použil množstvo cudzích textov s nesprávnou alebo chýbajúcou citáciou, potvrdila aj komisia, ktorú zriadila samotná univerzita na prešetrenie kauzy. Z práce, ktorá má celkovo 72 strán, tak podľa Denníka N 63 pochádza z použitej literatúry. No a ani zvyšné strany neobsahujú vlastné myšlienky, ide o obsah, čestné vyhlásenie a podobne.


Branislav Gröhling 

Branislav Gröhling Branislav Gröhling TASR

​Súčasný minister školstva má tiež problémy s plagiátorstvom, aj napriek tomu zostal na ministerskej stoličke sedieť aj naďalej. Problematická je diplomová práca, s ktorou získal magisterský titul. Ako informoval Denník N, na jednej strane do nej z veľkej časti skopíroval svoju bakalársku prácu, ale obsahuje aj rozsiahle pasáže kníh, ktoré nie vždy odcitoval. Ako napríklad odhalil denník SME, problém sa začína už v úvode práce. Ten je totiž doslovne prevzatý z textu prebalu knihy Terorizmus, Hrozba doby, vôbec sa však tento zdroj neuvádza. Antiplagiátorský systém mu zistil zhodu 31 percent.


Igor Matovič 

Igor Matovič Igor Matovič TASR

​Medzi plagiátorov sa zaradil aj terajší premiér Igor Matovič so svojou diplomovou prácou, ktorú obhájil na Fakulte manažmentu Univerzity Komenského v Bratislave. Na to, že Matovič v práci pospájal cudzie texty, upozornili Hospodárske noviny ešte v roku 2012, pred pár týždňami sa k téme vrátil Denník N, ktorý ju porovnal s dvomi knihami, ktoré mal vykradnúť. Výsledkom porovnania je, že Matovič vo svojej práci preberá z kníh od slova do slova celé pasáže, pričom ich cituje iba zriedkakedy a vlastný vyzerá byť iba záver. Samotný premiér ešte dávnejšie uviedol, že prácu nepísal on, ale na počítači ju prepísala sestra jeho najlepšieho kamaráta, údajne z jeho poznámok. Po tom, ako sa dostali na verejnosť informácie o Matovičovej práci, sám seba označil na Facebooku za zlodeja a povedal, že hneď, ako splní to, čo sľúbil voličom, z funkcie premiéra odstúpi.


Boris Kollár

TASR/Michal Svítok

​Tak ako predchádzajúci predseda parlamentu aj ten terajší je plagiátorom. Upozornil na to predseda strany Spolu Juraj Hipš ešte koncom júna. Boris Kollár získal magisterský titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici, polovicu diplomovej práce však mal odkopírovať z práce svojho vlastného školiteľa bez toho, aby uviedol zdroj. Okrem toho práca obsahuje aj texty z internetu, Kollár sa pritom ani neobťažoval vymazať úryvky, ktoré pozývajú turistov do kysuckého regiónu. Situácia vzbudila v koalícii konflikt, nakoniec Kollár sám vyhlásil hlasovanie o svojom odvolávaní, za však bolo iba deväť poslancov. Antiplagiátorský systém vyhodnotil zhodu na 24 percent, čo je podľa pravidiel skalickej vysokej školy ešte v poriadku.


Ján Figeľ

TASR/Michal Svítok

​So záverečnou prácou mal problém aj ďalší bývalý predseda Národnej rady Ján Figeľ. Ten získal doktorandský titul v roku 2007 na Súkromnej vysokej škole sv. Alžbety. Problém bol však v tom, že ako dizertačnú prácu odovzdal knihu o integrácii Slovenska do Európskej únie. Tú však pôvodne vydal spolu s Miroslavom Adamišom ešte v roku 2003, v práci však toto spoluautorstvo nepriznáva. Problematické bolo aj to, že Figeľ získal titul v odbore sociálna práca, čo téma knihy nebola a Figeľ sa tejto problematike ani nevenoval. Ako vtedy vysvetlila bývalá rektorka školy Alžbeta Mrázová, „proste sa prihliadlo aj na to, že urobil Slovensku dobré meno“.


Ľubomír Ábel 

TASR

​V roku 2010 sa do vedenia Policajného zboru dostal Ľubomír Ábel a Ján Vaľo, obaja ako viceprezidenti. Čoskoro však vysvitlo, že nemajú spoločnú iba funkciu, ale aj akademické prešľapy. Ábelova diplomová práca obhájená na Policajnej akadémii v roku 1999 sa totiž na 95 percent zhodovala s prácou iného študenta vytvorenou o rok skôr. Vaľova záverečná práca obhájená na rovnakej škole sa zasa zhodovala s inou prácou na 65 percent. Ich plagiátorstvo vyšlo na povrch krátko po nástupe do funkcie, ich pozíciami to však vôbec nezatriaslo a zostali v nich aj po odchode vtedajšieho prezidenta Policajného zboru Jaroslava Spišiaka, ktorý ich na miesta dosadil.

01 - Modified: 2024-01-19 21:46:28 - Feat.: - Title: Nórska ministerka rezignovala po odhalení, že opisovala v diplomovej práci 02 - Modified: 2022-10-03 12:53:10 - Feat.: - Title: Edovi Sheeranovi hrozí pokuta 100 miliónov. Jeho hit z roku 2014 má byť plagiát 03 - Modified: 2020-05-20 15:59:09 - Feat.: - Title: Geniálny plagiátor: Chcel ponížiť a potrestať snobov, oklamal však aj slávne aukčné siene a galérie
menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 23:31