TASR/Jaroslav Novák
StoryEditor

Diplomat, ktorý nás nasmeroval na Západ. Kto bol Eduard Kukan?

11.02.2022, 11:41
Na bývalého ministra zahraničných vecí, ktorý zomrel vo štvrtok vo veku 82 rokov, spomínajú jeho známi, kolegovia i novinári ako na vtipného človeka s priamym ťahom na bránku.

Vždy vystupoval ako diplomat – nielen povolaním, ale aj povahou a životným štýlom. Vedel zavtipkovať, zložiť kompliment, ale keď bolo treba, dokázal zaujať rozhodné stanovisko, od ktorého ani po rokoch neustúpil. Napríklad v marci 1999, keď ako vtedajší slovenský minister zahraničných vecí spolurozhodol o tom, že naša krajina povolí nad svojím územím prelet amerických lietadiel pred bombardovaním Srbska. „Všetko sme zvažovali na základe celkovej situácie na Balkáne, kde dochádzalo k etnickým čistkám. Slovensko bolo požiadané o túto možnosť a vláda jej vyhovela,“ vysvetľoval svoj postoj pre HN v marci 2019, pri príležitosti uplynutia 20 rokov od chvíle, keď na Belehrad padli prvé bomby spojeneckých lietadiel NATO.
Vo štvrtok nadránom Eduard Kukan, dlhoročný slovenský diplomat, minister a poslanec Európskeho parlamentu, vo veku 82 rokov zomrel. Do histórie modernej Slovenskej republiky sa však nepochybne najviac zapísal ako ten, ktorý ju po temnom období mečiarizmu spolu s niekoľkými najbližšími spolupracovníkmi naviedol na cestu na Západ. Vyvrcholením tejto púte bol náš vstup do Európskej únie a do Severoatlantickej aliancie na jar 2004.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/politika-s-spolocnost, menuAlias = politika-s-spolocnost, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
17. apríl 2024 19:08