Demonštrácie Islanďanov pre kauzu Panama papers viedli k odstúpeniu premiéra Sigmundura Davida Gunnlaugssona.TASR
StoryEditor

Ako kauzy vo svete potápali lídrov

11.03.2018, 23:00
Osobnú zodpovednosť vyvodili po prehreškoch viacerí politici aj šéfovia kľúčových inštitúcií.

August 1974. Richard Nixon sa stáva jediným prezidentom v doterajšej histórii Spojených štátov, ktorý rezignuje zo svojej funkcie. Potopila ho kauza Watergate, keď boli do sídla Demokratickej strany inštalované odpočúvacie zariadenia s vedomím republikánov.


Slovensko má s podobným vyvodzovaním politickej zodpovednosti minimálne skúsenosti. Po dvojnásobnej vražde mladého novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa však otriasa pôda pod nohami súčasných vládnych predstaviteľov.


Pre ktoré kauzy odchádzali v posledných rokoch európski i svetoví politici a predstavitelia kľúčových inštitúcií?

1. Prečo odstúpili britskí politici?
V utajení sa stretávala s vysokopostavenými izraelskými predstaviteľmi vrátane premiéra Benjamina Netanjahua. Politický prešľap prinútil britskú ministerku medzinárodného rozvoja Priti Patelovú začiatkom novembra minulého roku odstúpiť zo svojej funkcie.


O stretnutiach s lídrami Izraela ministerka neinformovala ani premiérku Theresu Mayovú. Celkový počet schôdzok mal dosiahnuť číslo 14.


Za svoje konanie sa ospravedlnila a potvrdila, že jej postup nespĺňal štandardy transparentnosti a otvorenosti, za ktoré vo svojom úrade bojovala. Médiá po jej odchode uvádzali, že ak by sa sama nerozhodla odstúpiť, nútenému odvolaniu by neunikla.

2. Zatriaslo Londýnom sexuálne obťažovanie?
Pre britský kabinet bol začiatok novembra obzvlášť kritický. Z funkcie odstúpil aj minister obrany Michael Fallon po obvineniach z nevhodného správania. V liste pre premiérku napísal, že v minulosti sa nesprával podľa prísnych kritérií britských ozbrojených síl, ktoré mal povinnosť dodržiavať. V skutočnosti sa Fallon stal jedným z tých ľudí, ktorých dostihlo nevhodné správanie voči ženám. Pri odchode sa odkazovalo napríklad na to, že v roku 2002 pri večeri na zjazde britských konzervatívcov položil ruku na koleno novinárky.


Nielen Fallon, ale ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-23 09:20:03 - Feat.: - Title: Fedor Flašík mal veľké ústa 02 - Modified: 2024-04-23 09:23:47 - Feat.: - Title: Je to o konkurencieschopnosti 03 - Modified: 2024-04-19 10:57:33 - Feat.: - Title: GALÉRIA Zrušené zubné benefity či Huliakov dymový experiment. Internet satiricky reaguje na aktuálnu politickú scénu 04 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 05 - Modified: 2024-04-11 08:10:07 - Feat.: - Title: Čo by mohlo pomôcť? Jedno spoločné video Pellegriniho s Korčokom (komentár)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 17:54