Viacerí ľudia nielen v Spojených štátoch prestávajú dôverovať Facebooku a svoje kontá sa rozhodli zmazať.Reuters
StoryEditor

Facebook zažíva najväčší škandál

18.04.2018, 00:00
Sociálna sieť narazila na limity bezpečnosti.

Zneužitia dát na Facebooku konzultantskou spoločnosťou Cambridge Analytica pošramotilo imidž obľúbeného sociálneho média. Išlo totiž až o 87 miliónov údajov používateľov, ktoré spoločnosť využila na podporu súčasného amerického prezidenta Donalda Trumpa v prezidentskej kampani v roku 2016. To všetko po predchádzajúcom vývoji softvérových nástrojov. Kauza sa prevalila začiatkom marca a spôsobila nielen stratu dôvery u vyše dvoch miliárd používateľov Facebooku, ale aj prepad akcií. Pre vyvodenie osobnej zodpovednosti sa minulý týždeň rozhodol aj šéf Cambridge Analyticy Alexander Tayler a z tohto postu odstúpil.

Ako sa ku škandálu postavil šéf Facebooku?

Pán Zuckerberg, bolo by vám príjemné s nami zdieľať názov hotela, v ktorom ste boli minulú noc? Aj to bola otázka, ktorá zaznela na vypočúvaní šéfa Facebooku v Senáte. „Senátor, keď nám Cambridge Analytica povedala, že nevyužíva dáta a vymazala ich, považovali sme to za uzavretý prípad. Keď sa na to pozriem retrospektívne, bola to očividne chyba,“ ospravedlnil sa na schôdzi právneho a obchodného výboru Senátu Spojených štátov Zuckerberg. Uistil tiež, že Facebook zmenil svoju politiku, aby túto chybu už nezopakoval.


Zuckerberg následne aj pred Snemovňou reprezentantov priznal, že sám sa stal obeťou krokov Cambridge Analyticy. Mrzí ho, že jeho spoločnosť nedokázala zaistiť bezpečnosť osobných dát používateľov, a zodpovednosť zobral na seba. Išlo o pozitívny krok, keďže Facebook predtým čelil kritike, že sa na väčšiu reakciu po prevalení kauzy neodhodlal skôr.

Upokojil tiež, že Facebook v Rusku neskladuje žiadne dáta a prístup Moskvy k nim je obmedzený. Používatelia majú podľa neho dostatočnú kontrolu nad svojimi osobnými údajmi. Okrem toho, spoločnosť začala používateľov informovať...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:47:44 - Feat.: - Title: Slovenskí branci zrejme prišli o facebookovú stránku. Fotky z lesov v maskáčoch vystriedali videá s ľahkou ázijskou erotikou 02 - Modified: 2024-04-05 11:00:00 - Feat.: - Title: Žena zverejnila na Facebooku negatívnu recenziu na paradajkový pretlak. Hrozí jej za to sedem rokov väzenia 03 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Je moratórium len fiktívne? Sú miesta, kde nemá moc 04 - Modified: 2024-03-19 12:48:55 - Feat.: - Title: Meta ustupuje tlaku. Navrhla zníženie predplatného platených služieb v Európe 05 - Modified: 2024-03-16 10:00:00 - Feat.: - Title: Z manželovho popola si nechala vyrobiť pamätné šperky. Jeho telo však po pol roku našli v pochybnom pohrebnom ústave
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 11:50