Vroclavský technologický park je domovom viacerých poľských špičkových spoločností.VTP
StoryEditor

Laboratórium si zriadil v garáži. Dnes určuje svet technológií

21.08.2019, 00:00

Mnohé vedecké kapacity ho považujú za jedného z najväčších svetových odborníkov na nanotechnológie, teda materiály miniatúrnej veľkosti. Poliak Filip Granek strávil dovedna 10 rokov na univerzitách a firmách v Číne, Holandsku či Nemecku. Ako uznávaný vedec prednášal o špecifikách tohto odvetvia a pomáhal firmám s vývojom nových produktov.


Nakoniec sa rozhodol vrátiť do rodnej krajiny. Na predmestí mesta Vroclav na juhozápade Poľska založil pred vyše štyrmi rokmi spoločnosť XTPL, ktorú rozbiehal s dvoma kolegami. „Na začiatku som mal odhodlanie uskutočniť svoj sen o využití vedy na transformáciu priemyslu,“ spomína Granek, ktorý je aktuálnym poľským EY Podnikateľom roka. Aby sa tento sen stal realitou, vedec sa vzdal sa špičkovo vybavených výskumných zariadení. Vzápätí si v garáži zariadil svoje vlastné laboratórium a začať pracovať na výskume.


Z vedca manažér
Dnes Granek ako generálny riaditeľ XTPL zamestnáva štyri desiatky vedcov, výskumníkov a ekonómov. Z vedca sa postupne stal manažér, ktorý nedávno otváral pobočku firmy v legendárnom americkom technologickom raji Silicon Valley. Technológie miniatúrnych dosiek plošných spojov, ktoré jeho spoločnosť vyrába, sa využívajú vo väčšine moderných zariadení. Nájdete ich v smartfónoch či laptopoch, herných konzolách alebo lekárskom vybavení. Spoločnosť vlastní množstvo medzinárodných patentov, ktoré ju udržiavajú v pozícii lídra v tomto odvetví.


XTPL takisto vyvíja riešenia pre špecifické priemyselné aplikácie vrátane nanotlačiarní. Klientami firmy sú predovšetkým veľkí ázijskí výrobcovia špičkovej elektroniky. Spoločnosť však pripravila aj vlastné produkty, ktoré postupne začína dodávať na trh.

Vstup na burzu
Expanzia a vývoj nových technológií priniesli so sebou raketový nárast podniku. Firma medzitým vstúpila na Varšavskú burzu. Cena za jednu akciu XTPL sa tam aktuálne pohybuje na úrovni 30 eur.


Tržby spoločnosti dosiahli v poslednom kvartáli uplynulého roka 130-tisíc eur. Veľkú časť z nich Granek investuje späť do vývoja nových unikátnych technológií. Verí totiž, že práve tie dokážu zmeniť tvár niektorých segmentov a umožniť producentom vyrábať špičkové zariadenia rýchlejšie a efektívnejšie. Tým pádom k nim budú mať jednoduchší prístup aj spotrebitelia.

01 - Modified: 2023-02-21 16:05:33 - Feat.: - Title: Bublina praskla a slovenská hviezda spadla z neba 02 - Modified: 2021-03-08 07:49:53 - Feat.: - Title: Slovenka vyrába produkt, ktorý čistí prostredie od vírusov. Nápad dostala v Ománe 03 - Modified: 2021-02-26 11:36:01 - Feat.: - Title: Na umení sa dá zbohatnúť. Dielo slovenského umelca má aj pápež 04 - Modified: 2021-03-01 08:11:48 - Feat.: - Title: Na umení sa dá zbohatnúť. Dielo slovenského umelca má aj pápež 05 - Modified: 2020-11-06 10:21:40 - Feat.: - Title: Slovenka prerazila s výrobou zákuskov. Základom je nepozerať na cenu, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
23. apríl 2024 14:37