„Čína mala nejaký reakčný čas a začínala s vedomosťou na úrovni nula. Amerika a Európa mali takisto nejaký reakčný čas a neštartovali z nuly,“ tvrdí šéf IPEC-u Ivan Čarnogurský.HN Pavol Funtál
StoryEditor

Matovičov výrok o testoch dopadne v Číne ako Čaputová, hovorí Ivan Čarnogurský pre HN

06.04.2020, 00:00
„Situácia a stav v Číne po pandémii budú pre svet spolurozhodujúce,“ hovorí v rozhovore pre HN riaditeľ developerskej skupiny IPEC Ivan Čarnogurský.

Do Číny chodíte ako na hodiny klavíra. Kedy ste tam boli naposledy?
V januári. Odlietal som odtiaľ dvadsiateho.

Zachytili ste tam nejaké signály o koronavíruse?
Večer pred odletom som sedel s obchodnými partnermi a jeden z nich spomenul prvé prípady v Pekingu. Priznávam, v tom okamihu mi koronavírus nič nehovoril. Celé sa to spustilo po tom, ako som doletel na Slovensko.

Poznáte mentalitu Číňanov. Mali by sme sa nimi v čase pandémie niečím inšpirovať?
Majú iný politický systém, ale toto nie je téma na porovnávanie zriadení. Po mojich častých návštevách môžem potvrdiť ich silné osobné nasadenie. Dôverujú Číne a svojej vláde. Vo všeobecnosti tam vládne spokojnosť, hoci kritické poznámky jednotlivcov sa opakujú pravidelne. Nenájdete tam však masívne vrstvy, ktoré by sa orientovali protištátne. Systém funguje. Aj s niektorými zaujímavými pracovnými návykmi.


Napríklad?
Po obedňajšej prestávke si radi pospia, takže si doprajú jedenapolhodinovú pauzu, minimálne. Potom sa im pracovný čas natiahne do večerných hodín. Táto zvyklosť sa dodržuje v celej krajine. Pracujú aj v sobotu.

Vráťme sa k pôvodnej otázke. Vašu odpoveď máme chápať tak, že zabrzdiť nákazu im pomohol iný typ politického systému?
Jedenapolmiliardová Čína je štátom, ktorý má vnútornú správu oveľa senzibilnejšiu ako päťmiliónové Slovensko. Tieto dve krajiny sa nedajú porovnávať. Obdobne Európska únia je podstatne viac národnostne a správne diferentná. Čína má väčšiu správnu integr...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 10:00