StoryEditor

V otázke smart cities ste inšpiráciou

18.09.2020, 00:00
Bohaté krajiny stále nezvládli veľkú časť najpálčivejších problémov súčasnosti, tvrdí pre HN Aziza Akhmouch, pravá ruka šéfa OECD pre rozvoj miest a urbánnu politiku.

Reprezentujete exkluzívny klub najbohatších krajín sveta. Robia podľa vás ekonomické veľmoci dostatočne veľa pre to, aby pomohli rozvojovému svetu zbaviť sa chudoby?
V prvom rade chcem zdôrazniť, že rozvinuté ekonomiky krajín Organizácie pre ekonomickú spoluprácu a rozvoj majú ešte stále veľmi veľa práce s tým, aby zabezpečili udržateľný rozvoj na svojom vlastnom území. Toto je dôležitá vec, ktorú treba nahlas vysloviť. Mnohé z týchto štátov totiž zatiaľ nezvládli vyriešiť najpálčivejšie otázky, ktorým momentálne čelia.

Ktoré otázky máte konkrétne na mysli?
Ide napríklad o prechod na lokálnu ekonomiku, digitalizácia väčšiny z hlavných činností, riešenia v oblasti budúceho usporiadania trhu práce, nárast počtu obyvateľov či migrácia. Samozrejme, rozvinuté ekonomiky vykonávajú takisto veľa práce v rozvojových štátoch. A to buď prostredníctvom tradičných programov rozvojovej pomoci alebo čoraz viac aj vo forme vzájomnou spolupráce v oblasti materiálneho zabezpečenia, vzdelávania či technickej asistencie. Čím ďalej tým viac aktivít vidíme taktiež v decentralizovej rozvojovej spolupráci, ktorá sa týka napríklad rodovej rovnosti alebo adaptácii na prebiehajúce klimatické zmeny. Je pravda, že je toho veľa, čo môžu urobiť mimo svojich hraníc. Avšak radi by sme vyslali svetu jasný odkaz, že bohaté krajiny musia napraviť aj u seba doma mnoho vecí, ktoré úplne nefungujú tak, ako by mali.


Môže rozvoju pomôcť viac investícií do inovácií, výskumu a vývoja?
Jednoznačne áno. Som totiž presvedčená o tom, že nemôžeme mať produktívne a konkurencieschopné mestá, ak do celého procesu ich rozvoja dostatočne nezapojíme všetky dostupné páky a prostriedky, ktoré nám umožnia naplno využiť potenciál inovácií. A tým nemám na mysli iba technologické či digitálne inovácie. Existuje ďalšia rovnako dôležitá oblasť, ktorá formuje inteligentné mestá budúcnosti. Je to pohľad, ktorým sa pozeráme na inovácie v oblasti verejného sektora....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 11:02