Virológa Borisa Klempu zaráža, s akou rýchlosťou vzniklo antivaxerské hnutie.HN/ Pavol Funtál
StoryEditor

Virológ Klempa: Sme už unavení z toho, aby sme niekoho presviedčali, že to nie je iba obyčajná „chrípočka“

03.12.2020, 23:00
Je veľmi nepravdepodobné, že by sme sa dnešného koronavírusu definitívne zbavili, tvrdí pre HN virológ Boris Klempa z oddelenia ekológie vírusov Virologického ústavu Biomedicínskeho centra SAV.

Počas prvej vlny pandémie koronavírusu na jar tohto roka sme patrili medzi najúspešnejšie krajiny v boji proti nákaze. Vtedy nás v zahraničí dávali za vzor, dnes sa o nás hovorí skôr v opačnom kontexte. Kde sa stala chyba?
V prvom rade nemám pocit, že by sa o nás teraz vyjadrovali v opačnom kontexte. Nielen v rámci Európy, ale aj celého sveta naše čísla nie sú vôbec zlé, či už sa bavíme o počte smrteľných prípadov, alebo o denných prírastkoch. Zatiaľ som nepostrehol, že by sa o nás hovorilo ako o negatívnom prípade. Skôr mám dojem, že zvonku predsa len vyzeráme ako moderná pokroková krajina, ktorá sa snaží hľadať nejaké iné prístupy k pandémii. A keďže zahraniční kolegovia celkom nevnímajú všetky detaily situácie na Slovensku, tak môžu nadobudnúť pocit, že k tomu pristupujeme veľmi zaujímavo a určite nás sledujú.

Dá sa teda povedať, že v rámci možností to zvládame?
To je zase príliš silné vyjadrenie. Určite by sa to dalo zvládať lepšie. Avšak aj vzhľadom na to, ako to zvládajú iné krajiny, na tom rozhodne nie sme zle.

Niektoré krajiny ako Švédsko či Británia sa už na jar, teda na úvod boja proti pandémii, vydali cestou uvoľnenejších opatrení, dokonca sa hovorilo o takzvanom premorovaní. Ako sa na to pozeráte s odstupom času? Stál tento nápad na reálnych základoch, alebo sa ukázalo, že bol od začiatku zlý?
Nie som si úplne istý, či to je prípad Veľkej Británie. Ak vôbec týmto smerom rozmýšľali, tak od toho veľmi rýchlo upustili vplyvom veľkých strát na životoch. A okolo Švédska podľa mňa panuje veľa nedorozumení. Nemyslím si, že by sa niekedy vydali cestou premorovania. To ani nebolo ich cieľom. Tým bolo niečo iné.


Čo teda bolo ich cieľom? Švédsky hlavný hygienik Anders Tegnell predsa pripustil, že krajina mala prijať tvrdšie opatrenia.
Tam je to skôr o tom, že oni sa od začiatku snažili veľmi pragmaticky nastaviť opatrenia a kritériá tak, aby boli čo najdlhšie udržateľné pre ľudí. Takže ani oni nešli cestou premorovania. Paradoxne, v súčasnosti sú Spojené štáty krajinou, ktorá zrejme kráča touto cestou. A nie je to z ich strany zámer, skôr len vedľajší produkt. Opatrení je tam pravdepodobne najmenej, v dôsledku čoho vidíme veľké straty. Môj záver teda znie, že cesta premorovania prináša obrovské obete na ľudských životoch. Preto sa ňou v konečnom dôsledku nikto ani nevydal....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. apríl 2024 20:25