StoryEditor

Princ Philip motivoval nás všetkých

16.04.2021, 00:00
Slávnosť v Buckinghamskom paláci bola nezabudnuteľná, tvrdí pre HN Matej Sapák, držiteľom Zlatej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu.

Ste držiteľom Zlatej Medzinárodnej ceny vojvodu z Edinburghu, ktorú ste prevzali v 90. rokoch. Spomeniete si ešte na okolnosti tejto ceremónie?
Samozrejme, konala sa v Londýne priamo v Buckinghamskom paláci a bola naozaj nezabudnuteľná. Na ceremónii sa zúčastnilo vyše tisíc ľudí. Celé to prebehlo pod záštitou princa Philipa a v jeho záhrade.

Akým dojmom na vás zapôsobil?
Ja som bol tínedžerom z bývalého komunistického Slovenska, ktorý dovtedy nič podobné nevidel. Takže bezpochyby tam zohralo úlohu určité oslnenie kráľovskou rodinou. Jeho prítomnosť aj fakt, že celú túto slávnosť podporil a osobne zaštítil vo mne zanechali veľký dojem. Všetci, čo sme tam boli, sme pocítili, že naša práca dostáva väčší zmysel. Už len preto, že princ Philip venuje svoj vzácny a obmedzený čas aj tomu, že takúto ceremóniu zorganizuje a osobne na nej zúčastní.



Mali ste možnosť s ním prehodiť zopár slov?
Bohužiaľ, osobný rozhovor tam nebol. Predsa len, nemal šancu osobne odovzdať cenu všetkým 1 100 ľuďom.


Podobne ako sa Slovensku z rôznych protokolárnych dôvodov odovzdáva táto cena v prítomnosti prezidenta republiky, tak isto to fungovalo v Británii v prítomnosti princa Philipa. Boli tam ďalšie osobnosti verejného života, ktoré nám tieto ceny odovzádali. S niektorými študentmi, ktorí prejavili záujem a boli ochotní pretlačiť sa až k nemu, si však podal ruku a krátko sa s nimi porozprával. Práve to, že sa úplne bezprostredne bavil a takýmto spôsobom motivoval mladých ľudí, na nás malo obrovský vplyv a zanechalo veľký dojem.

Bola tam aj kráľovná Alžbeta II.?
To nie. Pamätám si však, že okrem princa Philipa tam boli aj ďalší členovia britskej kráľovskej rodiny.

Za čo ste túto cenu dostali?
Toto ocenenie v tej dobe na Slovensku vôbec neexistovalo. Ja som sa k nemu dostal tak, že v rámci Programu stredoškolských štipendií, ktorý vzedy zastrešovala Nadácia otvorenej spoločnosti, som mal možnosť ísť študovať na rok do Anglicka. Tento program na Slovensku ešte stále funguje. Aj vďaka nemu sa slovenské deti, ktoré by inak takúto príležitosť nemali, dostanú na strednú školu v niektorom anglickom meste. No a stala sa taká vec, že táto škola, na ktorú som sa dostal, ponúkala študentom možnosť dať väčší zmysel svojim mimoškolským aktivitám práve získaním tejto ceny.

Na aké aktivity ste sa zamerali?
V rámci tohto programu som sa v jednom zo svojich krúžkov venoval programovaniu, ako aj pomoci s organizáciou školských záležitostí a podporou iných študentov. Taktiež som sa zaoberal debatou ako kreatívnou aktivitou. A čo sa vtedy na Slovensku vôbec nedalo, mal som mal príležitosť zúčastniť sa na ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:13:46 - Feat.: - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Svet musí okamžite konať a zabrániť Iránu v pokračovaní teroristických operácií 02 - Modified: 2024-04-15 09:30:00 - Feat.: - Title: Fyzioterapeut, ktorý dáva dokopy aj Attilu Végha: Pacienti niekedy čakajú zázračnú pilulku, tak to však nefunguje 03 - Modified: 2024-04-14 10:00:00 - Feat.: - Title: Speváčka Call Dominika: Na pódiu som ako ryba vo vode. Môj sen? Spolupráca s Lanou del Rey 04 - Modified: 2024-04-08 19:46:16 - Feat.: - Title: Český veľvyslanec na Slovensku pre HN: Stále ste pre nás dobrý priateľ. Naše vzťahy však musíme plniť obsahom 05 - Modified: 2024-04-08 08:49:28 - Feat.: - Title: Rozhodol naratív vojny, mobilizoval hneď z dvoch strán. Prečo Pellegrinimu zabral a Babišovi nie? (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
16. apríl 2024 12:26