bahamyPixabay
StoryEditor

Reportáž z Karibiku: Bežte preč, nakazení Európania

27.03.2020, 07:07
Z dovolenkového raja sa za pár dní stal nehostinný prístav. Domáci majú strach z Európanov, ktorí môžu prenášať vírus, tí sa však nemajú ako dostať domov.

Roseau, hlavné mesto vyše 70-tisícového vychodokaribského ostrovčeka Dominika, polovica marca 2020. Pri výstupe z lode spoločnosti Express des Iles, ktorá vás prepraví z francúzskeho zámorského územia Martinik, vás čakajú vysmiate tváre domácich, hudba reggae a pohodová atmosféra.

Jediné, čo sa azda odlišuje od ostatných dní, je povinná kontrola teploty všetkých, ktorí z lode vystupujú na územie krajiny. Neprekvapuje ma to. Aj z osemtisíc kilometrov vzdialenej Európy ku mne s hrozivou intenzitou prichádzajú katastrofické správy o rýchlom zhoršovaní pandémie koronavírusu.

Som presvedčený, že tu mi nič nehrozí, keďže vírus nemá pri teplotách nad 30 stupňov šancu. Kontrolu teploty preto považujem len za formalitu. Napokon, nič si toho nerobia ani domáci. Človeka s rúškom či inou ochranou tváre, ktorá sa dnes v Európe považuje takmer za povinnú ochranu tváre, by ste tu hľadali len veľmi ťažko.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 10:52