StoryEditor

Keď sa kydá chliev, svine musia od válova. Vymeniť prasce nestačí

22.05.2020, 00:00
Pandémia otvorila otázky potravinovej sebestačnosti. Tá na Slovensku stále klesá.

Malí farmári neskrývajú nadšenie nad kurzom, ktorý v sektore pôdohospodárstva nastavila nová vláda. Opäť oživili sny o potravinovej sebestačnosti. Drobným i stredným producentom by mohli narásť svaly. A trúfajú si.

„Dosiaľ pri koryte boli len veľkí. Oni písali noty a pozrite, aká hudba vznikla. Máme sebestačnosť na úrovni 36 percent. Nastal čas písať iné noty,“ poeticky sa zastrája farmárka Anna Balková. „Ak stále pôjdeme v tom istom režime ako dosiaľ, o päť rokov budeme hovoriť o 30 percentách!“

V Majeri za vrchom k sebe privoláva kozy: „Handlová, Značka, Naomi, poďte ku mne!“ Každá má vlastné meno. Naomi je čierna, nuž sa volá po slávnej modelke. Oponujeme, že hospodárskym zvieratám by sa nemali dávať mená. „Tieto sú nejedlé,“ smeje sa žena.

Na gazdovstve Balkovcov nachádzajúcom sa na samote Štiavnických vrchov majú 120 kôz, tri tucty vietnamských prasiat, dva kusy hovädzieho dobytka, 70 oviec, barančekov je dvadsať rovnako ako koní. Okrem toho osem psov a 25 mačiek. Ich vlastníci nemajú výraz farmári v obľube. Veď oni sú gazdovia, roľníci, sedliaci... Budú raz v krajine pod Tatrami kráľmi?

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 08:18