Flickr/The U.S. Army
StoryEditor

Nákupy armády sú netransparentné. Opäť

03.05.2021, 00:00
"O to horšie, že ich najväčší kritik minister obrany Jaroslav Naď dnes v nich pokračuje tým istým spôsobom," tvrdí v rozhovore pre HN bezpečnostný expert Pavel Macko.

 Pandémia koronavírusu zasahuje všetky sféry. Premieša karty aj pri stole svetových hráčov?

Geopolitické pohyby sa počas nej vôbec neupokojili. Skôr naopak. Ukazuje sa, že pandémia nemá len ekonomické dosahy, ale bezpečnostná kríza zasiahla celý svet. Aj keď sa v nej nerinčí zbraňami priamo. Ako stratég si dovoľujem tvrdiť, že urýchlila niektoré procesy. Súperenie mocností pokračuje a ťažisko sa presúva do Pacifiku, teda medzi Európu, Severnú Ameriku a Čínu.

 Tej kríza neublížila a na rozdiel od iných krajín zaznamená rast HDP.

Čína je veľmi ekonomicky silná a čoraz asertívnejšia. Dlhodobo pôsobí mierne inak, než sme boli zvyknutí pri typických veľmociach. Miernila sa a vojensky príliš neukazovala, ale to sa už začína meniť a presadzuje sa už aj vojensky. Jej kapacita rýchlo rastie, dostáva sa k mnohým technológiám, ktoré už nie sú naklonované. Ten trend bolo badať už od začiatku milénia počas mojich štúdií v USA. Už vtedy sme tušili, že sa stane svetovou ekonomikou číslo jeden.

 Kde ukazuje svoje vojenské ambície?

Vo svete sa prezentuje ako krajina, ktorá chce obchodovať. Vo svojom okolí však prejavuje značnú asertivitu. Juhočínske more je budúcim horúcim bodom, tu presadzuje svoje záujmy veľmi tvrdo. Dokonca v tejto oblasti buduje umelé ostrovy s vojenskými základňami. Svoju silu začína podporovať jej demonštráciou.

Rusko zostane vo svojich postojoch tradičné?

Pri ňom sa musíme vrátiť do predchádzajúcej dekády, do času hrozby rozpadu eurozóny, do Grécka... Odvtedy sa správa takisto asertívne aj Rusko, čo momentálne vidíme na Ukrajine. Snaží sa využiť oslabenosť Západu. Rusko bolo aktívne po prepuknutí pandémie a podarilo sa mu ju dobre komunikovať. Jeho globálna akceptácia sa zvýšila, zohrávalo pozíciu pomáhajúceho partnera. Takýto dojem sa snažilo už pred rokom cieľavedome navodiť v Taliansku, kam posielalo vojenskú pomoc. Nám sa to síce nemusí tak javiť, ale cieľové publikum to vnímalo – Európska únia nám nepomohla a Rusi áno. Vezú sa pre nich na priaznivej vlne. Podobne ako po zimnej olympiáde v Soči v roku 2014.

 Aké nové vetry možno tušiť z Bieleho domu s novým nájomníkom?

K istým kozmetickým zmenám príde, no celkový trend sa nezmení. Ťažisko svetového diania sa posúva k Číne. Ázia bude hlavným bodom na mapách všetkých rozumných politikov. Európska únia je síce jednou z najsilnejších ekonomík, ale nedokáže sa presadiť. Jej váha klesá, podobne ako USA. Prezident Joe Biden bude k NATO určite ústretovejší než jeho predchodca. Ak bola transatlantická spolupráca dôležitá v minulosti, tak v najbližších rokoch jej význam ešte porastie. Európa bude musieť byť asertívnejšia a intenzívnejšie sa podieľať na vlastnej bezpečnosti. V opačnom prípade bude marginalizovaná.

 Samotné Slovensko prijalo svoju bezpečnostnú a obrannú stratégiu až po šestnástich rokoch, Národná rada ju odobrila začiatkom tohto roka. Je v poriadku, ak Rusko je v nej diplomaticky zadefinované ako „bezpečnostná výzva“?

Toto označenie má svoje logické dôvody a súčasne je odrazom reality. My dnes naozaj nemôžeme tvrdiť, že by sa Rusko chystalo na vojnu s nami. Podľa mňa je postoj Slovenska korektný. Stratégiou deklarujeme svoje hodnoty, v akom svete chceme žiť a s kým, a čo nás môže ohroziť. Rusko je potenciálny problém i zdroj rizík, ale má ďaleko od éry studenej vojny. Prijaté stratégie sú určené nielen smerom dovnútra, ale i smerom von ako odkaz našim spoluhráčom na geopolitickom poli.

 Náš minister zahraničných vecí pri afére okolo Sputnika V použil termín „hybridná vojna“. Sme teda vo vojne alebo nie?

V hybridnej áno. Tá tu prebieha už dlho. Konfrontácia v infosfére sa zostrila. A to je fakt. Táto vojna má svoje mäkké zložky a svoje kinetické zložky, ako napríklad pôsobenie geríl či vyvolávanie povstaní. Čítankovým príkladom je náš východný sused. Veď líder separatistov Igor Gurkin nebol žiaden chlapík vyrastajúci na Ukrajine, ale príslušník vojenskej tajnej služby s jasnou úlohou organizovať povstalecké skupiny. Konšpirácie sú cieľavedomou snahou s cieľom podryť autoritu inštitúcií a to je už ďaleko za hranicou slobodnej výmeny názorov.

 Keď už sme načali Ukrajinu, kam až môže zájsť eskalácia napätia?

Súvisí s viacerými faktormi. Rusko na jeseň čakajú voľby, prezident Biden pri ostrej výmene názorov počastoval Vladimíra Putina nie najlichotivejšími výrazmi. K tomu treba prirátať oslabenú pozíciu ukrajinskej hlavy štátu Volodymyra Zelenského, ktorá by mohla viesť k opačnému efektu, že ukrajinská moc by sa snažila vyriešiť situáciu silou. Zatiaľ sa však konflikt javí tak, že najpravdepodobnejším scenárom bude len harašenie zbraní.

 

 

 

 

 

 

 

 

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
24. apríl 2024 09:27