Radovan ĎuranaHN/Peter Mayer
StoryEditor

Zaplaťte, lebo inak príde apokalypsa! Alarmizmus vedie k neférovosti

25.09.2021, 00:00
"O alternatívach sa už príliš hovoriť nesmie. Nesúhlasiaci dostane nálepku človeka, ktorý si neváži prírodu," tvrdí v rozhovore pre HN analytik INESS Radovan Ďurana.

Je zásadný dokument správne nastavený?

Hneď na začiatku si musíme povedať, že plán obnovy ako celok nevznikol na základe analýz. Chýba nám niečo ako predpokladaná hodnota za peniaze pred jeho uvedením. Plán je snahou Európskej únie dotlačiť dostatok prostriedkov do zaostávajúcich členských štátov, najmä Španielska, Grécka, Talianska, čiastočne i Francúzska. Únia ho predostierala ako reakciu na pandémiu COVID-19. V skutočnosti však ide o nástroj, ktorý má zabrániť krízovému financovaniu južných krajín spôsobom, aký sa odohrával pred desiatimi rokmi v Grécku.

Fakt, že v rámci plánu pôjde na zelené ekonomiky podiel akurát 37 percent, si Slovensko samo neurčilo.

Brusel ho určil klasickým byrokratickým spôsobom. Európska komisia na dosiahnutie svojich cieľov vyrátala číslo 37, tak nám ho prikázala. Pravidlá zostavovania plánu sa menili za pochodu. Pre nás však bude plán tak či onak obrovskou výzvou.

Prečo?

Nevieme čerpať klasické eurofondy a s plánom to bude ešte náročnejšie, lebo vyžaduje schválenie reforiem a kratšie obdobie súčasne. V aktuálnom období máme vyčerpaných z eurofondov len 46 percent. Tento rok nám štartuje ďalšie programovacie obdobie a ďalších 13 miliárd eur. Hrozí, že časť plánu obnovy sa nerealizuje, zvlášť, ak do toho započítame našu neschopnosť míňať prostriedky z eurofondov. Ešte treba dodať, že nie je čímsi, čo pristálo z vesmíru a teraz sa to rozdáva ľuďom. Financujú ho naše budúce a tiež nové dane, ktoré budeme splácať do roku 2056. Čím neefektívnejšie prostriedky použijeme, tým drahšie za ne budeme platiť.

Tipnete si, s akým naplnením plánu sa dá počítať?

Chcel by som byť väčší optimista, ale doterajšia skúsenosť ukazuje, že ak sa nám z neho podarí dostať dve tretiny, môžeme otvárať šampanské.

Mali mu predchádzať hlbšie analýzy či iné kroky?

V prvom rade tento nemal vôbec existovať. Eurofondy dávajú dostatok priestoru na tieto činnosti.

Tak trochu zakrýva skutočné náklady zelených politík, ktoré teraz prichádzajú z Bruselu. Tých 37 percent je rozhodne veľa, veď máme aj iné priority, a tie teraz nemôžeme zafinancovať. Problém zelených investícií spočíva v ľahkosti tvrdení, že míňame veľa peňazí trebárs za kúrenie. Druhou vecou je skúmať, či investícia do zníženia nákladov má alternatívu v efektívnejšom použití zdrojov v iných oblastiach. Keď má administratíva dva mesiace času na vymyslenie konceptu, ako utratiť dve miliardy eur, nemôžeme očakávať poctivo premyslené riešenia.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/publicistika, menuAlias = publicistika, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
22. apríl 2024 18:18