Pixabay
StoryEditor

Aké sú možnosti vstupu do USA pre Slovákov?

03.11.2017, 13:00
S Trumpom na čele naskočili vrásky ľudom žijúcich v Štátoch načierno.

Najčastejšie na cestovanie a sezónne práce

Víza sa všeobecne delia na prisťahovalecké a neprisťahovalecké. Tie prisťahovalecké sú na základe rodinných vzťahov, snúbenecké, na základe pracovných vzťahov, vízová lotéria a pre žiadateľov o opätovný návrat, ktorí boli mimo Štátov dlhšie než rok.

Neprisťahovalecké platia zase pre tých, ktorí chcú vycestovať na časovo obmedzený pobyt a tým, ktorí majú záujem o trvalý pobyt.

Slováci cestujú do Spojených štátov najčastejšie s J-1 vízami a s H-2B. Pod nič nehovoriacimi skratkami nájdeme víza s cestovným povolením a spoznávaním kultúry a víza na sezónne práce.

J-1 fungujú na kultúrno-výmennom programe a žiadať o ne môže každý, kto je študentom denného štúdia. Víza sú síce viazané na konkrétny druh práce, ale nelimitujú človeka iba na jeden job.

H-2B víza sú zase určené pre sezónnych pracovníkov a dovolia záujemcom žiť a pracovať v krajine maximálne do deviatich mesiacov.

Tento druh víz je určený iba pre isté krajiny, čo sa mení každý rok spolu aj s počtom udelených víz. Budúci zamestnávateľ hradí pri tom výdavky spojené s vízami aj s vycestovaním.

Nelegálne žijúcich Slovákov je v USA veľa

Pre oba druhy víz platí podmienka, že sa človek musí vrátiť do svojej rodnej krajiny v danom termíne. Na program work and travel s J-1 vízami sa ročne schváli približne sto tisíc žiadostí, pri čom pre druhý typ 60-tisíc.

Po nástupe Trumpa sa hovorilo aj o obmedzení veľkého množstva Slovákov, ktorí v Spojených štátoch žijú načierno. Začalo sa s blokádami imigračnými pracovníkmi, keď sa hromadne na ulici kontrolovali osoby a ich legálny status.

Podľa štatistík migračného úradu pri tom v USA žije po Maďaroch nelegálne najviac Slovákov, ktorým v USA síce vypršali víza, ale krajinu neopustili.

Trump tiež zaviedol program Safe Neighborhoods, teda bezpečná štvrť, ktorý Obama zrušil. Spočíva v tom, že po spáchaní akéhokoľvek priestupku alebo trestného činu polícia postúpi prípad imigračnému úradu na skontrolovanie legálnosti pobytu.

Bez víz s ESTA

Pre cestovné víza Slováci žiadajú o ESTA. Týkajú sa turistov, ľudí cestujúcich na pracovnú cestu alebo aj tých, ktorí iba územím Spojených štátov prechádzajú. Ide o súčasť bezvízového programu ako elektronický formulár, ktorý platí od roku 2009. 

S povolením ESTA môže človek na územie USA vstúpiť na obdobie nepresahujúce 90 dní bez povinnosti získať oficiálne vízum.

Na vycestovanie stačí biometrický pas. ESTA sa však netýka ciest za účelom práce či štúdia alebo na oficiálne cesty z poverenia slovenskej vlády a na výlety a návštevy presahujúce 90 dní, kedy už treba požiadať o vízum.

Konečné schválenie ESTA závisí od pracovníka hraničnej kontroly.

01 - Modified: 2024-04-14 17:45:00 - Feat.: - Title: Slováci si tvoria železnú rezervu, trojmesačné výdavky by z nej však pokryla menej než polovica 02 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 03 - Modified: 2024-03-28 22:48:25 - Feat.: - Title: Slováci minú na veľkonočné sviatky takmer sto eur, najviac staršie generácie 04 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 05 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 22:57