Reuters
StoryEditor

Kto je významnou postavou knihy?

08.01.2018, 23:00
K Bielemu domu patril, teraz je personou non grata.

Najviac kritizovaná osoba, ktorá opustila Biely dom. Takýto prívlastok si momentálne drží Steve Bannon, bývalý hlavný stratég, ktorého v polovici augusta Trump odvolal sedem mesiacov od nastúpenia do funkcie. Predchádzalo tomu Bannovo odvolanie z pozície stáleho člena Národnej bezpečnostnej rady, dôležitého poradného orgánu v otázkach boja proti terorizmu či vojenských misií. V knihe patrí k najvýznamnejším postavám. „Závery v tejto knihe nie sú veľmi prekvapivé. Hrá tu kľúčovú úlohu to, že Steva Bannona z Bieleho domu vyhodili,“ myslí si Petr Boháček, spolupracovník českého výskumného centra Asociácie pre medzinárodné otázky, ako uviedol pre HN.

Bannon je na americkej politickej scéne pomerne kontroverzná postava – obviňovali ho zo xenofóbnych a rasistických postojov, čo umocňoval aj fakt, že šéfoval ultrapravicovému webu Breitbart News, k čomu sa po svojom odvolaní aj vrátil. S jeho odstúpením sa však dúfalo, že sa zlepší a zjednotí názor republikánov na Trumpa. Mal údajne na neho silný vplyv. Pripisovalo sa mu rozhodnutie o odstúpení Spojených štátov od Parížskej dohody o klíme či rozhodnutie o zákaze vstupu pre občanov šiestich krajín do USA. Trump má však teraz s jeho menom iba negatívne konotácie: „Steve Bannon nemá nič spojené so mnou a s mojím prezidentovaním. Keď dostal padáka, neprišiel iba o prácu, ale aj o rozum,“ vyhlasuje.

Hovorí sa, že kniha je dôkazom vojny medzi politikmi, ide o vyrovnávanie si účtov či Bannon plánuje Trumpa zvrhnúť. Ako to naozaj je? „Bannon rád robí rozruch, teší ho, ak sa o ňom rozpráva, nechal sa dokonca nazývať prezidentom Bannonom. Podľa mňa je v celom príbehu najúprimnejším človekom a od odchodu sa vyjadril, že prezidenta obdivuje, takže si nemyslím, že by si vyrovnával účty. Povedal, čo si myslel a teraz niektoré výroky musí upraviť,“ myslí si Fischer.

01 - Modified: 2024-04-18 06:36:30 - Feat.: - Title: Michelangelov náčrt vydražili v Spojených štátoch za vyše 200-tisíc dolárov 02 - Modified: 2024-04-18 05:47:32 - Feat.: - Title: Dva a pol hodinová večera v Trump Tower. Duda s Trumpom diskutovali o Ukrajine, Blízkom východe aj NATO 03 - Modified: 2024-04-17 21:24:54 - Feat.: - Title: Prieťahy republikánov v schvaľovaní pomoci Ukrajine sú neospravedlniteľné, tvrdí americká ministerka 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-17 20:22:13 - Feat.: - Title: Akcie v USA kvôli neistote okolo úrokov a výsledkom klesli, dolár oslabil
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 10:16