Európska úniaReuters
StoryEditor

Aký je postoj Európskej únie voči Maďarsku?

07.04.2018, 00:00
Diktátor na čele Maďarska, Maďarsko ako neposlušný člen Európy.

Hnev Bruselu smeroval na Orbánovu krajinu pre viaceré dôvody. Neliberálna demokracia, porušovanie ľudských práv či neslobodné médiá. V čom je presne Maďarsko tŕňom v európskom oku? Téme sme sa venovali aj tu.

Kvóty proti prerozdeľovaniu migrantov a nesúhlas krajín voči nim sme už načrtli. Európsky súdny dvor začiatkom septembra žalobu ako Maďarska, tak i Slovenska však zamietol. Zuzana Gabrižová, analytička portálu Euractiv.sk vtedy pre HN uviedla, že Maďarsko v rámci relokácie spravilo minimum a svoj postoj typický pre xenofóbny naratív strany Fidesz nezmenilo.

Voči mimovládnym organizáciám financovaným zo zahraničia vystúpilo Maďarsko už minulý jún. Organizácie tak musia informovať všade o svojom financovaní a v prípade nedodržania im hrozí zákaz činnosti až pokuta. Kritici opatreniu vyčítajú, že sa tak vláda snaží dostať pod kontrolu nezávislé inštitúcie. Brusel zase vyčíta, že zákon obmedzuje slobodu zhromažďovania.

S tým však kritika z radov európskych bratov nekončí. Verejnosťou, a to nielen tou maďarskou, stále rezonujú masové protesty spred roka za podporu Stredoeurópskej univerzity CEU v Budapešti.

Jej zakladateľom je už spomenutý a Orbánovi nemilý Soros. Podľa nového zákona o vysokých školách musia mať zahraničné vysoké školy pôsobiace v Maďarsku univerzitný areál v krajine pôvodu.

CEU tak skoro hrozil zánik a začalo sa uvažovať, kde by mohla mať sídlo, v minulosti sa zvažovala aj naša metropola. V súčasnosti to vyzerá tak, že univerzitná kríza je zatiaľ zažehnaná. CEU pomohla spolupráca s Bardovou vysokou školou v USA, kde si univerzita prenajala budovu a akreditujú jej tam konkrétny kurz.

Pozreli sme sa bližšie na situáciu v prípade slobody tlače. Podľa mimovládnej organizácie Reportéri bez hraníc a ich Indexu slobody tlače vo svete sa Maďarsko umiestnilo na 71. mieste zo 180.

Pre porovnanie, Slovensko sa nachádza na 17. Na mape slobody tlače Európskej federácie novinárov sa v Maďarsku zase vyskytlo skoro dvesto prípadov ohrozenia, narušení a obmedzení, s ktorými sa novinári stretávajú pri svojej práci.

01 - Modified: 2024-04-18 17:47:48 - Feat.: - Title: Regulátor navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj príjmaní európskej legislatívy 02 - Modified: 2024-04-18 17:08:15 - Feat.: - Title: Európska únia si uvedomuje, že vplyv Ruska je preukázateľný a treba mu čeliť, tvrdí Fiala 03 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 04 - Modified: 2024-04-17 20:27:48 - Feat.: - Title: Česko a Belgicko chcú, aby Únia zvážila sankcie na Rusko za zasahovanie do volieb 05 - Modified: 2024-04-17 20:12:56 - Feat.: - Title: Zelenskyj požiadal lídrov Európskej únie o systémy protivzdušnej obrany a ďalšie zbrane
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
18. apríl 2024 20:56