Aron Kuthi
StoryEditor

Maďarský odborník na komunikáciu pre HN: Najväčšou slabinou Márki-Záya bola nedôslednosť a nedostatok vlastnej vízie a integrity

03.05.2022, 14:20
Matematika v politike vyjde len málokedy. Dva plus dva väčšinou nie sú štyri, ale jedna, tvrdí v rozhovore pre HN maďarský odborník na komunikáciu Aron Kuthi.

Pred voľbami to vyzeralo na vyrovnaný súboj, Fidesz napokon suverénne vyhral. Kde vidíte hlavné dôvody?

V prvom rade v uliciach maďarských miest nebolo cítiť žiadnu atmosféru závanu zmien. Pýtate sa, ako je to možné? Spotreba domácností v Maďarsku vystrelila prudko nahor. Od roku 2014 ľuďom rýchlo rástli príjmy, čo znamenalo zvyšujúcu sa kúpnu silu obyvateľstva. Rodiny sú na tom čoraz lepšie vďaka štedrým schémam rodinných prídavkov, podpore výstavby bývania i zvýhodneným pôžičkám. Osobám mladším ako 25 rokov, ktorí svoju kariéru len štartujú, štát ponúkol 100-percentné oslobodenie od daní. Masívne daňové úľavy boli určené aj pre rodiny. Začiatkom roka 2022 toto všetko Fidesz zavŕšil doslova „ohňostrojom“ pomoci, keď vláda vrátila rodinám s deťmi dane v niektorých prípadoch až 800-tisíc forintov na daňovníka, čo je v prepočte viac ako 2 100 eur.

Toto všetko bolo pre maďarského voliča dôležitejšie než Orbánove útoky na liberálnu demokraciu?

Fidesz mal vždy superinovatívnu schopnosť nastaviť naratív prijateľný pre najširšie skupiny celej spoločnosti, zatiaľ čo hlavné témy opozície sa ukázali byť príliš vzdialené od uvažovania bežných ľudí. Išlo najmä o argumenty, že právny štát je napadnutý, kontrolné a vyvažovacie mechanizmy
sú likvidované a Fidesz vládne autoritárskym spôsobom. Výzva opozície „dolu s Orbánom“ sa v očiach ľudí ukázala ako deštruktívna a prázdna. Zanechala v nich veľký otáznik – OK, chcete Orbána preč od moci, ale čo ponúkate? Zmysluplnú alternatívu jednoducho nepredložili. Naratív „všetko iné len nie Fidesz“ nepresvedčil voliča, že to pre neho môže byť alternatíva a seriózna ponuka.

Ako do volieb zasiahol konflikt na Ukrajine?

Téma rusko-ukrajinskej vojny sa v týchto voľbách stala prvoradá. Fidesz rýchlo dokázal nájsť „mierový naratív“, ktorý ľudia dobre prijali. Väčšina z nich si pomyslela – raz v živote som začal dostávať vyšší plat a kupovať si viac za svoje peniaze. Konečne žijem lepšie, takže kto by teraz chcel vojnu? Určite aj toto priviedlo mnoho ľudí do tábora Fideszu. Viktor Orbán vďaka tomu získal veľa nových hlasov od tých, ktorí by predtým nikdy ani len nepremýšľali o tom, že by ho raz volili.

Kde urobila opozícia chybu?

Hlavnou chybou bolo spojenie a spolupráca daných strán. Matematika v politike vyjde len málokedy. Dva plus dva väčšinou nie sú štyri, ale jedna. Nemôžete jednoducho maximalizovať hlasy zhromažďovaním všetkých voličov nespokojných s vládou pod jednu strechu, pretože väčšie skupiny spoločnosti majú veľmi veľa tvárí. Hádky a vytváranie vážnych chýb boli už v začiatkoch zakódované do tejto nie práve prirodzenej spolupráce.

Jej lídrovi Pétrovi Márki-Zayovi vyčítali najmä nevýraznosť. Prečo si vybrali práve jeho?

Celý proces výberu spočíval v minuloročných takzvaných predbežných opozičných voľbách. V nich si opoziční voliči zvolili svojho lídra. V prvom kole mohla každá strana prísť so svojim najpopulárnejším kandidátom. V druhom kole si zmerali sily dvaja najsilnejší kandidáti. Takto vzišiel ako víťaz a líder opozície Péter Márki-Zay – všetci voliči sa zhodli na lokálne úspešnom predstaviteľovi strednej cesty. Pripomeňme, že Márki-Zay porazil v miestnych voľbách v južnom Maďarsku Orbánovu pravú ruku Jánosa Lázára. Najmenej populárny expremiér Ferenc Gyurcsány zostal mimo hry.

Prečo teda Márki-Zay nevyhral?

Je to mladý, no príliš neskúsený politik. Jeho najväčšou slabinou je nedôslednosť i nedostatok vlastnej vízie a integrity. Povedal len to, čo šesťčlenná opozícia musela povedať. Nedokázal však cez toto všetko presadiť svoje vlastné myšlienky a osobnosť. Prišiel s nudným naratívom, ktorý opoziční predstavitelia opakujú od roku 2010 – mali by sme Maďarsko priviesť späť do Európy, musíme zničiť Orbánovu supermoc a tak ďalej.

Orbán vyhral aj vďaka silnej podpore na vidieku. Podcenila opozícia vidiek, spoliehala sa príliš na Budapešť?

Z opozičných strán má celomaďarskú sieť vybudovanú len Gyurcsányova Demokratická koalícia, Jobbik a tiež radikálna pravicová Naša vlasť. Tá sa odštiepila od teraz už centristického Jobbiku, disponuje ňou teda vďaka ich spoločnej minulosti. Liberálne strany však boli pri budovaní takejto celonárodnej siete na vidieku neúspešné. Ich politická ponuka nedokázala zasiahnuť ľudí žijúcich ďaleko od liberálne zmýšľajúcej Budapešti. Ukázalo sa, že nie sú s nimi v žiadnom kontakte.

Posilňuje si na vidieku Orbán aj naďalej svoje pozície?

Keď sa na maďarskom vidieku obzriete okolo seba, uvidíte, že po roku 2019 sa tu rozbehlo veľké množstvo developerských projektov. Cestná infraštruktúra, zdravotníctvo, školy a škôlky, športoviská – a to nielen štadióny (úsmev). Pýtate sa, prečo až vtedy? Pretože Orbán uvidel vzor pre svoje ďalšie kroky v roku 2019, keď sa u nás konali komunálne voľby. Vtedy prišiel o Budapešť – v rokoch 2010 až 2019 bol primátorom hlavného mesta silný muž Fideszu István Tarlós. Potom už Orbán nemal dôvod, aby do rozvoja Budapešti dával ďalšie zdroje. Naopak, povedal si – poďme rozvíjať vidiek. Naozaj to bolo takéto jednoduché... A áno, rozvojové projekty budú na vidieku aj naďalej pokračovať.

Je v Maďarsku momentálne vôbec nejaká strana, ktorá dokáže reálne robiť opozičnú politiku?

Prirodzene, porážka takéhoto rozsahu si vyžiada nejaký čas na vnútornú sebareflexiu. Opozícia momentálne prechádza akýmisi štyrmi alebo piatimi obdobiami smútku, rovnako ako po smrti niekoho, koho milujete. Tieto obdobia sprevádza v politike päť fáz. Ide o popieranie – „voľby boli zmanipulované“, hnev – nazlostené vyjadrenia, zvaľovanie viny jeden na druhého, depresie, čo podľa môjho predpokladu bude trvať dlhšie a napokon akceptácia, teda pristúpeniu k reálnej parlamentnej práci.

Kto by teda v budúcnosti mohol byť reálnou opozíciou?

Je jasné, že Demokratická koalícia je najsilnejšia zo všetkých opozičných síl. Gyurcsány je však dosiaľ stále na scéne, čo výrazne sťažuje štart novej éry. Skôr by som teda povedal, že v súčasnom parlamente je zopár myší a jeden slon. A kým opozícia nebude schopná hrať podľa pravidiel stanovených vládnucou mocou, nevidím žiadne východisko z tohto labyrintu. Nedávne voľby boli na to jednoznačnou odpoveďou. Inými slovami – revolta proti súčasnému status quo nefunguje.

01 - Modified: 2024-04-19 17:58:12 - Feat.: - Title: Maďarsko sa s národnou vládou nezapojí do vojny na Ukrajine, povedal Orbán 02 - Modified: 2024-04-19 10:45:00 - Feat.: - Title: Trump chce obmedziť dovoz a vyššie mzdy, Bidenove heslo je investovať doma 03 - Modified: 2024-04-18 07:09:05 - Feat.: - Title: OSN žiada v Južnom Sudáne urýchlené kroky s cieľom uskutočniť plánované voľby 04 - Modified: 2024-04-17 21:09:36 - Feat.: - Title: USA obnovujú ropné sankcie proti Venezuele, nečakajú férové voľby 05 - Modified: 2024-04-12 19:41:22 - Feat.: - Title: Do Maďarska priletelo prvé vojenské dopravné lietadlo Embraer KC-390 určené ozbrojeným silám
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 01:01