TASR/AP
StoryEditor

Nárazník medzi Rusmi a Západom. Prečo je Bielorusko pre Európu kľúčové?

19.08.2020, 09:30
Autor:
V krajine sa momentálne definuje budúcnosť kontinentu na celé desaťročia dopredu.

Rok 2016. Európska únia ruší väčšinu ekonomických sankcií voči Bielorusku. Lídri členských krajín postupne prestávajú hovoriť o prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi ako o poslednom diktátorovi v Európe. Koncom novembra navštevuje Bielorusko premiér Robert Fico, ktorý sa v prezidentskom paláci v Minsku stretáva s Lukašenkom. „Ja som odporca sankcií. Preto som rád, že sankcie boli prakticky zrušené,“ pripomína Fico Lukašenkovi. Zároveň ho ubezpečuje, že on osobne považuje Bielorusko za spriatelenú krajinu.
August 2020. Akékoľvek zbližovanie Európy s Bieloruskom je stopnuté, minimálne do doby, kým zostane Lukašenko pri moci. Situácia v protestami zmietanej krajine sa desať dní po zmanipulovaných prezidentských voľbách dramatizuje doslova z hodiny na hodinu. O Lukašenkovi sa opäť hovorí ako o autokratovi či diktátorovi a medzi európskymi politikmi sa začína skloňovať možnosť uvalenia nových sankcií na jeho režim.
V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, či Bielorusku reálne hrozí ozbrojený konflikt, prečo je táto takmer desaťmiliónová krajina dôležitá pre zahranično-bezpečnostnú budúcnosť celej Európy aj v čom sa súčasná situácia podobá historickým míľnikom Československa.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
25. apríl 2024 11:49