Zdravotníci v Pekingu merajú telesnú teplotu cestujúcim, ktorí pricestovali z Wu-chanu.TASR/AP
StoryEditor

Úspech v ohnisku prvej nákazy. Ako Čína vystavila koronavírusu rýchlu stopku?

19.03.2021, 13:27
Ázijská krajina dokázala skĺbiť protiepidemické opatrenia s ekonomickým oživením.

Koniec roka 2019. „Čína včas informovala medzinárodné spoločenstvo o nástupe nového koronavírusu a zdieľala bez akýchkoľvek rezerv svoje skúsenosti s tým, ako dostať šírenie vírusu pod kontrolu a ošetrovať infikovaných.“ Týmito slovami opisuje pre HN situáciu krátko po vypuknutí pandémie Sun Lijie, čínsky veľvyslanec na Slovensku.

Svetové spravodajské agentúry prinášajú na prelome rokov 2019 a 2020 prvé informácie o novom víruse, ktorý sa objavil v čínskom meste Wu-chan. Bežný Slovák spočiatku neprikladá priveľký význam dianiu na opačnej strane planéty. Aj on však zbystruje pozornosť, keď sa vo februári 2020 začína dovtedy neznámy koronavírus šíriť po Európe. A o mesiac neskôr už pandémia naplno zasahuje každého z nás.

Marec 2021. Zatiaľ čo Slovensku robí ochorenie COVID-19 aj naďalej veľké problémy a denne nám pribúdajú desiatky obetí, Čína je už podľa všetkého z najhoršieho vonku. Najľudnatejšia krajina sveta s vyše 1,4 miliardy obyvateľov má až prekvapujúco nízke štatistiky – iba 90-tisíc prípadov infekcie a vyše 4 630 úmrtí. A hoci občas sa zjavia pochybnosti, či sú tieto oficiálne čísla pravdivé, faktom zostáva, že východoázijská krajina zvláda svoj protipandemický boj v porovnaní so Slovenskom či s ďalšími európskymi štátmi veľmi dobre.

Prečítajte si, v čom spočíva tajomstvo úspechu tejto ekonomickej veľmoci, ako vyzerali nedávne oslavy čínskeho Nového roka aj ktoré opatrenia krajina v snahe poraziť nebezpečnú nákazu prijala.

menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
20. apríl 2024 10:15