Námestníčka šéfa izraelskej armády pre médiá Maša Michelsonová ukazuje jednu z balistických rakiet, ktoré cez víkend odpálil Irán na Izrael. FOTO: TASR/AP
StoryEditor

ANALÝZA: Na Blízkom východe opäť eskaluje napätie. Hrozí Izraelu veľký konflikt s nevyspytateľným Iránom?

17.04.2024, 08:33
  • Irán tvrdí, že víkendový útok na Izrael úmyselne naplánoval tak, aby spôsobil čo najmenšie škody.
  • Židovský štát je však pripravený bojovať proti každej forme „iránskeho terorizmu“.
  • Nový veľký konflikt na Blízkom východe by aspoň nateraz hroziť nemal.

Izraelčania majú za sebou rušný víkend, ktorý ukázal, že ani na chvíľu nemôžu poľaviť zo svojej ostražitosti. Po masívnom teroristickom útoku hnutia Hamas, ktorý si v októbri minulého roka vyžiadal najmä na juhu krajiny takmer 1 200 mŕtvych a vyše dve stovky unesených, došlo v noci zo soboty na nedeľu k ďalšej veľkej protiizraelskej operácii – tentoraz útočil na židovský štát Irán. Smerom k izraelskému územiu vypustil viac ako tri stovky dronov a rakiet. Asi 99 percent z nich sa ešte pred jeho dosiahnutím podarilo zneškodniť protivzdušnej obrane Izraela a jeho spojencov – USA, Veľkej Británie a Francúzska. Akcia, ktorou Teherán reagoval na izraelský útok na iránsky konzulát v sýrskom Damasku pred dvoma týždňami, si tak vyžiadala len zopár zranených. Viacero ľudí utrpelo šok.

Izrael, ktorý už niekoľko mesiacov vedie rozsiahlu protiteroristickú operáciu v Gaze, ubezpečuje, že na incident odpovie primeraným spôsobom. Spustenie novej veľkej vojny na Blízkom východe sa však – aspoň zatiaľ – neočakáva. Odpoveď bude spočívať skôr v jednotlivých a systematických operáciách namierených proti iránskemu jadrovému programu, ktorý je pre Izrael najväčšou hrozbou.

V nasledujúcich otázkach a odpovediach si prečítajte, kto je skutočným nepriateľom Izraelčanov, aké je pozadie konfliktu medzi Iránom a židovským štátom a či Blízkemu východu hrozí nová eskalácia napätia. 

1. Kto je skutočným nepriateľom Izraelčanov?

Hoci sa hovorí, že v prípade napätia na Blízkom východe ide najmä o konflikty medzi Židmi a Arabmi, v súčasnosti to nie je tak celkom pravda. V minulom storočí síce došlo k niekoľkým izraelsko-arabským vojnám, dnes však Židia aktívne bojujú  v podstate s jediným arabským etnikom – Palestínčanmi, respektíve s palestínskymi bojovníkmi hnutia Hamas v Pásme Gazy. Samozrejme, ak nerátame menej významné entity ako sú húsíovci, protivládni povstalci v Jemene.

image

Irán s atómovkami? Izraelská odplata by mohla viesť k hrozivému scenáru

S väčšinou arabských štátov, ako je Jordánsko alebo Egypt, prípadne ďalšie štáty severnej Afriky a Blízkeho východu, má však Izrael buď podpísané mierové zmluvy, alebo nadviazané a rozkvitajúce ekonomické vzťahy. Tie sa v uplynulých rokoch významne zlepšili i s takými dôležitými hráčmi, ako je Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty, kde dominuje sunnitská vetva islamu.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 66% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-14 15:16:25 - Feat.: 0 - Title: Veľvyslanec Izraela pre HN: Západu trvalo dlho, kým prehliadol zámery Hitlera. Podobné je to dnes s Hamasom 02 - Modified: 2024-03-12 13:23:00 - Feat.: 0 - Title: Trump sľubuje stop pomoci Kyjevu, Biden v nej bude pokračovať. Rozdelí Európu a Ameriku vojna na Ukrajine? 03 - Modified: 2024-02-12 13:00:23 - Feat.: 0 - Title: Český amerikanista pre HN: Biden je celkom úspešný prezident. Hlavným problémom pre jeho znovuzvolenie je vek
01 - Modified: 2024-04-29 06:05:30 - Feat.: - Title: Palestínčania hlásia mŕtvych po izraelských úderoch v Rafahu a na severe Gazy 02 - Modified: 2024-04-29 05:05:54 - Feat.: - Title: Hamas tvrdí, že v novom návrhu Izraela na prímerie nevidí vážne problémy 03 - Modified: 2024-04-29 04:39:03 - Feat.: - Title: Blinken na novej ceste na Blízky východ navštívi Izrael a Jordánsko 04 - Modified: 2024-04-28 17:15:00 - Feat.: - Title: Charita, ktorej pracovníkov zabil Izrael, v pondelok obnoví dodávky potravinovej pomoci do Pásma Gazy 05 - Modified: 2024-04-28 15:34:30 - Feat.: - Title: Izrael uistil, že si pred operáciou v Rafahu vypočuje obavy USA, tvrdí Kirby
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
29. apríl 2024 15:33