Jednou z dominantných tém volebných posterov v meste Middletown v štáte Pensylvánia je postoj oboch kandidátov ku zvyšovaniu daní v USA. FOTO: Reuters
StoryEditor

O prezidentovi rozhodne do veľkej miery Pensylvánia. Kým Bidenovi pomohla, Harrisovú pomôže potopiť (ROZHOVOR)

19.10.2024, 00:00
  • Český amerikanista Kryštof Kozák vysvetľuje v rozhovore pre HN okrem iného aj to:
  • Ktoré štáty budú kľúčové pri voľbe nového prezidenta USA a prečo medzi ne patrí aj Pensylvánia.
  • Akú úlohu zohrávajú pri rozhodovaní voličov televízne debaty medzi kandidátmi.
  • Či sa ešte môže do volieb stať niečo neočakávané.

Do volieb amerického prezidenta nám zostáva niečo vyše dvoch týždňov. Dá sa povedať, či má dnes niekto momentum a vezie sa na víťaznej vlne, alebo je to také vyrovnané, že sa môže stať hocičo?

Máte pravdu v tom, že zatiaľ nemôžeme predpovedať vôbec nič. Podľa všetkého to bude napínavé až do úplne posledného okamihu. Nedochádza ani k žiadnym prekvapujúcim zvratom, pretože ak máte takú polarizovanú spoločnosť, ako vidíme v dnešných Spojených štátoch, tak ľudia sú už dlhodobo rozhodnutí, či majú radi skôr Kamalu Harrisovú alebo Donalda Trumpa. Aj to je dôvod, prečo sa prieskumy menia relatívne veľmi málo.

image

Kryštof Kozák je vedúcim Katedry severoamerických štúdií na Inštitúte medzinárodných štúdií Fakulty sociálnych vied Karlovej univerzity v Prahe. FOTO: MAFRA/michal Růžička

Napriek tomu, čo sa zmenilo v uplynulom období?

V jednej veci predsa len došlo k dôležitému posunu. Ešte koncom leta a v septembri sa zdalo, že Harrisová má naozaj momentum. Stiahla Trumpov náskok a v jednom momente to s ňou vyzeralo veľmi optimisticky. Ukazovalo sa, že sa jej môže podariť udržať pozitívny moment. Za posledný týždeň však zase vyšli prieskumy, že sa tento trend zastavil. A dnes sa to opäť vrátilo k vyrovnanému skóre 50 na 50.

Aj keď Harrisová je v prieskumoch stále mierne favorizovaná...

Možno v tých celonárodných. Tie sú síce zaujímavé, ale reálnu výpovednú hodnotu majú prieskumy v kľúčových swing štátoch, ako je Pensylvánia. A tam sa to opäť vrátilo k stavu 50 na 50.

image

ANALÝZA: Voľby amerického prezidenta medzi Trumpom a Harrisovou? Je to súboj dvoch úplne rozdielnych svetov

Dá sa to čítať aj tak, že Harrisovej sa po augustovom demokratickom nominačnom zjazde skončili takzvané medové týždne, keď sa viezla na vlne nadšenia a všetko jej vychádzalo, no predvolebný boj sa už vrátil do starých koľají, kde nikto nikomu nič nedaruje?

Áno, dá sa to povedať aj takto. Harrisovej sa veľmi vydaril nástup do kampane. Je to zaujímavé, pretože bola v Demokratickej strane dlho považovaná za pomerne nepopulárnu viceprezidentku. Veľmi jej pomohlo práve to, že Joe Biden ju demokratickými primárkami previedol relatívne nepoškodenú a nepoznačenú škandálmi. Nikto si nedovolil proti nej reálne vystúpiť. Naopak, všetci sa za ňu rýchlo zjednotili.

Kde vidíte dôvod, že ju všetci podporili?

Dokázala vysielať pozitívne posolstvo a nadviazať na obamovskú vlnu medzi demokratmi. Zároveň je však jasné, že to bolo tak trochu výsledkom honeymoonu, teda medových týždňov, ktoré jej síce skvele vyšli, ale v skutočnosti je americká spoločnosť stále veľmi rozdelená. Aj preto sa jej podpora opäť ustálila okolo tých 50 percent.

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 76% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-10-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: ANALÝZA: Voľby amerického prezidenta medzi Trumpom a Harrisovou? Je to súboj dvoch úplne rozdielnych svetov 02 - Modified: 2024-10-16 15:45:14 - Feat.: 0 - Title: Český expert v USA: Harrisová a Walz vniesli do kampane zmenu, generujú oveľa pozitívnejšiu energiu než Trump 03 - Modified: 2024-10-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Večný konflikt globálneho Západu s Východom? Zabudnite, nová deliaca hranica sa formuje medzi Severom a Juhom
01 - Modified: 2024-10-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Rozhovor s astronómom Michalom Švandom: Čo ešte nevieme o Slnku a čo odhalili nové údaje? 02 - Modified: 2024-10-18 21:41:55 - Feat.: - Title: Scholz, Biden, Macron a Starmer podporili mier na Ukrajine aj v pásme Gazy 03 - Modified: 2024-10-18 21:00:00 - Feat.: - Title: Eva Evelyn Kramerová: „Krása je super, ale nestaviam na tom. Keď je niekto idiot, je mi jedno, že je pekný.“ 04 - Modified: 2024-10-18 19:05:53 - Feat.: - Title: Biden si myslí, že je možné zastaviť súperenie medzi Izraelom a Iránom 05 - Modified: 2024-10-18 18:27:42 - Feat.: - Title: Trump nazval deň útoku na Kapitol dňom lásky, Harrisová ho za to kritizovala
menuLevel = 2, menuRoute = focus/zahranicie, menuAlias = zahranicie, menuRouteLevel0 = focus, homepage = false
19. október 2024 00:03