StoryEditor

Trestu neujdeš, netvor. Ako izraelské komando chytalo strojcu holokaustu Eichmanna

Na konci mája 1962 bol popravený nacistický zločinec Adolf Eichmann. Izraelské komando ho kvôli tomu previezlo cez pol sveta, bola to najpozoruhodnejšia operácia tajných služieb všetkých čias.

Preboha, to je vážne on! Až doteraz si boli istí tak na 90 percent. Keď však na toho okuliarnatého plešivca skočili a za hrozného revu ho natlačili do auta, nepochyboval už nikto z nich.

Áno, je to on. Adolf Eichmann. Strojca holokaustu. Teraz už neutečie. Nesmie! Bol 11. máj 1960, niečo po ôsmej večer. Plné auto uháňalo pochmúrnou opršanou Garibaldiho ulicou v argentínskom San Fernando. Jeden z najhorších nacistických netvorov, ktorý sa v Južnej Amerike dlho skrýval pred spravodlivosťou, sa teraz schúlený na špinavej podlahe zúfalo klepal strachom. Bývalého esesáka pevne držalo hneď niekoľko izraelských rúk, jedny z nich patrili Cvichovi Malchinovi, ktorého celá rodina zomrela za vojny v Poľsku.

Iste, boli to Židia. Tí si podľa Eichmanna nič iné nezaslúžili. Pätnásť rokov po Hitlerovej smrti ho však práve zástupcovia židovského štátu vypátrali na druhej strane planéty a hodlali ho odovzdať izraelskému súdu.

Skupina agentov Mossadu bola pri tejto úlohe odhodlaná zomrieť, zo všetkých najviac možno práve Malchin. Smrť sa nevznášala zas tak vysoko. Do krajiny zmietanej nepokojmi prileteli postupne, každý z inej svetovej strany. Nebezpečenstvo im nehrozilo len od bývalých nacistov, ale od argentínskych bezpečnostných zložiek. Každý krok zvážili najmenej trikrát, čo najčastejšie menili požičané autá aj miesta schôdzok, používali falošné doklady a uniformy, dvojníkov, tajné fotoaparáty.

Šéf komanda Rafi Ejtan sa aj teraz, cestou do špeciálne opevnenej prenajatej vily, otáčal za čímkoľvek podozrivým. Ak by ich auto zastavila polícia, bol odhodlaný Eichmannovi vlastnoručne zlomiť väz, než aby ho zase stratili. Nie, teraz už neutečie. Nesmie!

Špionážny pravek

Tri tisícky rokov predtým, než sa nejaký Eichmann vôbec narodil, tiahlo Sýriou vojsko egyptského faraóna Ramzesa II. Pri rieke Orontes chytil chetitských zbehov, ktorí Egypťanov uisťovali, že nepriateľská armáda je ešte ďaleko. Ramzes sa teda prebrodil na druhý breh a bez väčšej obozretnosti sa utáboril na blízkom kopci.

​Chyba. Nešlo totiž o zbehov, tí dvaja Egypťanov naviedli presne tam, kam Chetiti potrebovali. V bitke pri Kadeši ich pasca viedla k obrovským stratám v Ramzesovom vojsku. Učebnice túto chvíľu dodnes opisujú ako jedno z prvých známych použití tajných služieb v dejinách.

Nečudujte sa, tento odbor, to nie je len James Bond a ďalší moderní hrdinovia. Tajným službám sa nie náhodou hovorí druhé najstaršie remes...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
23. apríl 2024 11:24