StoryEditor

Keď sa Slováci dočkali univerzity: Začínala skromne, neskôr jej musela ustúpiť aj burza

02.07.2019, 10:05
Autor:
Dan HimičDan Himič
Najväčšia a najstaršia slovenská univerzita, ktorá oslavuje storočnicu, postupne začínala so štyrmi fakultami a v súčasnosti ich má trinásť. Jej založenie bolo prejavom úsilia Československej republiky o rozšírenie najvyššieho vzdelania na celom území nového štátu.

Po vzniku Československej republiky dostalo zelenú aj československé školstvo, tri nové univerzity vznikli v Brne a jedna v Bratislave. Okrem Prahy sa tak dočkali vlastnej univerzity aj Morava a Slovensko. V Brne to boli Vysoká škola zverolekárska – dnešná Veterinárna a farmaceutická univerzita, Masarykova univerzita a Vysoká škola poľnohospodárska – dnešná Mendelova univerzita.

V Bratislave vznikla Československá štátna univerzita, ktorá mala nahradiť Alžbetínsku univerzitu, kde sa prednášalo po maďarsky.

Najvyššie domáce vzdelanie

Na úplnom začiatku bol zákon o založení Československej štátnej univerzity v Bratislave, ktorý nadobudol účinnosť dva týždne a deň po tom, čo ho 27. júna 1919 prijalo Národné zhromaždenie.

Podľa neho mali byť zriadené štyri fakulty, ako prvá vznikla v roku 1919 lekárska, o dva roky neskôr právnická a filozofická, prírodovedecká fakulta k nim pribudla až v roku 1940.

​V roku 1919 síce už v Bratislave fungovali aj katolícka fakulta a evanjelická fakulta, ale tie ešte neboli súčasťou novozriadenej univerzity.

Keďže podľa tohto zákona sa na novej slovenskej univerzite malo prednášať v českom alebo slovenskom jazyku, Slováci mali konečne univerzitu, na ktorej mohli získať najvyššie vzdelanie v materinskom jazyku, prípadne v Slovákom zrozumiteľnom českom jazyku. Univerzitu napokon 11. novembra pomenovali po Janovi Amosovi Komenskom a o necelý mesiac – 9. decembra 1919 – sa konalo jej slávnostné otvorenie v aule v dnešnej Rímskokatolíckej cyrilometodskej bohosloveckej fakulty na Kapitulskej ulici za prítomnosti Vavra Šrobára – vtedajšieho ministra pre správu Slovenska.

Na Kapitulskej ulici sídlil aj rektorát UK. Prvým rektorom sa stal Kristián Hynek, profesor patológie a terapie vnútorných chorôb a prednosta I. Internej kliniky Lekárskej fakulty Univerzity Karlovej v Prahe.

Rektorát univerzity spočiatku sídlil na Kapitulskej ulici v Bratislave. Rektorát univerzity spočiatku sídlil na Kapitulskej ulici v Bratislave. ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 14:22