StoryEditor

Keď sa začal rúcať Sovietsky zväz: Na vyhlásenie nezávislosti Litvy reagoval Gorbačov tvrdo

05.03.2020, 13:10
Pád komunistických režimov v štátoch strednej a východnej Európy v roku 1989 nezostal bez ohlasu ani v samotnom Sovietskom zväze. Jeho republiky sa začali hlásiť o svoje práva. Ako prvá to v urobila Litva, ktorá pred 30 rokmi vyhlásila nezávislosť.

Stalo sa to v januári 1990, počas pracovnej cesty Michaila Gorbačova v Litve. Keď si najvyšší kremeľský predstaviteľ po príchode podával ruky so zástupcami tejto zväzovej republiky, jeden z nich, Vytautas Landsbergis, ho privítal ako „najvyššieho predstaviteľa priateľskej susednej krajiny“.

Gorbačov bol síce známy tým, že aj sám sa z času na čas s obľubou vymkol konvenciám, toto však bolo aj naňho príliš a okamžite dal najavo, že sa ho predmetná veta mimoriadne dotkla.

A to ešte netušil, že onedlho ho čaká ďalšia studená sprcha. Verný svojmu zvyku, chcel si aj vo Vilniuse neformálne podebatovať s ľuďmi na ulici. Keď sa ich však spýtal, či chcú naozaj nezávislosť, odpoveďou bolo mohutné a jednohlasné „Áno!“

Pred Litovčanmi to vtedy síce nahlas nevyslovil, do Moskvy sa však Michail Gorbačov vracal s pevným odhodlaním, že Sovietsky zväz musí udržať pokope.

Pobaltie zdvihlo hlavu

Na to však už bolo neskoro. Práve jeho politika prestavby a snaha zreformovať sovietsky systém ľuďom dodala odvahu. A nielen vo východoeurópskych satelitoch, ktoré sa v roku 1989 jeden za druhým vymanili zo sféry vplyvu Kremľa.

Aj s takýmito transparentmi vítali Litovčania na začiatku roka Michaila Gorbačova. Túžbou po nezávislosti svojej krajiny sa pred ním vôbec netajili. Aj s takýmito transparentmi vítali Litovčania na začiatku roka Michaila Gorbačova. Túžbou po nezávislosti svojej krajiny sa pred ním vôbec netajili. Wikimedia Commons/Rimantas Lazdynas

​Na tenkom ľade sa ocitla aj dovtedy nespochybniteľná integrita Sovietskeho zväzu a kritická situácia bola práve v pobaltských republikách.

Jeden z prvých zreteľných signálov na oficiálnej pôde zaznel na Zjazde ľudových poslancov. Novovytvorený orgán, ktorý mal byť akousi obdobou parlamentu a Gorbačov ním chcel oslabiť moc miestnych straníckych funkcionárov, zasadol prvýkrát po marcových voľbách v roku 1989. V tých mohli, okrem komunistov, kandidovať aj zástupcovia hnutí, ktoré vznikli ako výsledok prestavby.

Jedným z nich bol litovský Sajudis. Na čele tohto subjektu, ktorý sa vo februári 1989 zviditeľnil vyhlásením, označujúcim pripojenie Litvy k Sovietskemu zväzu ...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-11 10:11:11 - Feat.: - Title: Zelenskyj pricestoval do Litvy, bude rokovať s lídrami Iniciatívy troch morí 03 - Modified: 2024-04-08 18:58:36 - Feat.: - Title: Litva otvorila vyšetrovanie poškodenia ruského veľvyslanectva 04 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 05 - Modified: 2024-04-08 12:19:57 - Feat.: - Title: Nemecko vyslalo do Litvy prvých vojakov, ktorí tam majú natrvalo posilniť NATO
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
19. apríl 2024 18:52