StoryEditor

Ako na Slovensko prišiel komunizmus zo západu

27.05.2021, 16:01
Pred 75 rokmi sa na Slovensku konali posledné slobodné voľby pred nastolením diktatúry jednej strany.

V povojnovom Československu sa proti sebe ocitli dve politické sily. Voľby, ktoré sa konali 26. mája 1946, boli prvé slobodné po porážke nacistického režimu a zároveň posledné slobodné pred nástupom režimu proletariátu. V slovenskej časti obnoveného štátu vyhrala Demokratická strana so ziskom 62 percent hlasov, zatiaľ čo Komunistická strana Slovenska skončila na druhom mieste s hlasmi 30 percent voličov. Výsledok v českých zemiach bol však odlišný a mal pre krajinu dramatické následky. Tieto voľby stoja za to, aby sme si ich pripomínali už len z dôvodu, že sa po nich viac ako štyri desaťročia skutočné voľby nekonali.

Komunisti svojim voličom ponúkli perfektný marketing a premyslenou propagandou si získali srdcia nielen robotníkov, ale aj intelektuálov. Myšlienka vybudovania novej rovnostárskej spoločnosti od úplných základov bola pre mnohých humanisticky a pokrokovo cítiacich ľudí svetlom na konci tunela po besnení dvoch svetových vojen.

Asymetrický model štátu neumožnil slovenskej Demokratickej strane presadiť svoje volebné víťazstvo v praxi. Bola vystavená silným útokom, obvineniam a kampaniam, čo viedlo k pasivite a dezilúzii v radoch jej politikov i voličov. Oslabenie jej pozícií vytvorilo cestu pre komunistický štátny prevrat vo februári 1948.

Komunistický predseda vlády Klement Gottwald reční na Staromestskom námestí počas februárovej krízy v roku 1948. Komunistický predseda vlády Klement Gottwald reční na Staromestskom námestí počas februárovej krízy v roku 1948. archív TASR

Sto rokov boja za komunizmus

Komunistická strana Československa tento mesiac oslávila sté výročie založenia. Dňa 14. mája 1921 sa začala písať história strany, ktorá kľúčovým spôsobom ovplyvnila vývoj povojnového Česka a Slovenska. KSČ bola na počiatku pluralitnou stranou s mnohými názorovými prúdmi. Od zástancov umiernených predstáv o robotníckej strane bojujúcej na pôde parlamentu až po radikálov, ktorí odmietali akúkoľvek stranícku organizáciu.

Počas celej existencie prvej Československej republiky zostala komunistická strana v opozícii. Keď ju ovládol Klement Gottwald, vyhlásil jej boľševizáciu podľa smerníc zo Sovietskeho zväzu. Do Moskvy sa chodili českí komunisti učiť, ako, podľa jeho slov, svojim oponentom „zakroutit krkem“.

V celorepublikovom meradle získali vo voľbách v roku 1946 českí a slovenskí komunisti dohromady 40 percent hlasov a stali sa celkovým víťazom. Prezident Edvard Beneš poveril Klementa Gottwalda zostavením vlády a ten sa stal premiérom.

Občas sa zabúda, že sa tu komunisti neobjavili sčista-jasna po roku 1945 z Moskvy. Bola to strana, ktorá mala hlboké korene v období prvej republiky. „V medzivojnovom období celá spoločnosť prechádzala radikalizáciou a sociálna demokracia nebola výnimkou. Mladí radikáli hľadali vzor a našli ho v Sovietskom zväze,“ hovorí historik Libor Svoboda z Ústavu pre štúdium totalitných režimov....

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
menuLevel = 2, menuRoute = history/nove-dejiny, menuAlias = nove-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
05. apríl 2024 13:03