Jean-Charles Alphand je jedným z architektov, ktorým vďačí Paríž za svoju súčasnú podobu.Wikimedia Commons; Koláž: HN
StoryEditor

Muž, ktorému Paríž vďačí za svoju podobu: Pre Eiffelovku čelil tvrdým útokom

26.10.2017, 00:01
Autor:
ČTKČTK
Podľa vlastných plánov Alphand realizoval vo francúzskej metropole 24 námestí, ale napríklad aj Boulonský lesík, Vincenneský lesopark či Záhrady Champs-Élysées.

Jean-Charles Alphand, ktorý sa narodil pred 200 rokmi, je jedným z francúzskych architektov, ktorým vďačí Paríž za svoju súčasnú podobu. Počas rozsiahlej prestavby mesta, spustenej prefektom Georgesom-Eugenom Haussmannom v druhej polovici 19. storočia viedol viacero významných stavieb, ktoré tvoria charakter francúzskej metropoly dodnes.

Haussmann po svojom nástupe do funkcie v roku 1853 naplánoval zlepšenie mestskej dopravy vybudovaním nových bulvárov, skvalitnenie mestského zdravia novým systémom distribúcie vody a kanalizácií a tiež vytváraním zelených plôch pre rekreáciu rýchlo rastúceho počtu obyvateľov mesta.

V tom čase už známeho a skúseného inžiniera Alphanda poveril vedením a správou všetkých parkov a promenád v Paríži. Alphand tak podľa svojich plánov realizoval v metropole 24 námestí, ale napríklad aj Boulonský lesík, Vincenneský lesopark či Záhrady Champs-Élysées.

Rodák z Grenoblu Jean-Charles Alphand v práci v Paríži pokračoval aj za pôsobenia Haussmannovho nástupcu, ktorý ho vymenoval za generálneho komisára Svetovej výstavy 1878. Pod jeho vedením vznikli napríklad vonkajšie priestory okolo pre výstavu vybudovaného paláca Trocadéro, kde francúzsky prezident prijímal hostí.

Alphand bol poverený aj organizáciou Svetovej výstavy 1889. V tejto funkcii musel čeliť útokom mnohých vplyvných osobností proti „odpornej“ Eiffelovej veži, ktorá bola práve pre túto výstavu postavená.

menuLevel = 2, menuRoute = history/profily, menuAlias = profily, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
20. apríl 2024 16:27