StoryEditor

Bol bez chuti, bez zápachu a trvanlivý. Vynález lekárnika spôsobil revolúciu v pečení

09.01.2018, 23:01
Autor:
ČTKČTK
Bol lekárnik i priekopník v oblasti reklamy, svojim najslávnejším vynálezom však uľahčil život gazdinkám. August Oetker zomrel pred sto rokmi, keď sa nedokázal vyrovnať so stratou jediného syna.

Doslova revolúciu v pečení spôsobil pred viac než storočím nemecký podnikateľ August Oetker, ktorý gazdinkám uľahčil život nielen svojim najslávnejším vynálezom - trvanlivým práškom do pečiva. Tento pôvodne lekárnik, ktorý zomrel 10. januára 1918, bol aj priekopníkom v reklame. Na svoje výrobky upozorňoval prostredníctvom receptov na obaloch i v tlači. Ním založená rodinná firma, ktorá kypriaci prášok v nezmenenej receptúre vyrába dodnes, patrí k najznámejším potravinárskym spoločnostiam.

August Oetker sa narodil 6. januára 1862 v dolnosaskom mestečku Obernkirchen ako syn pekára. Stal sa lekárnikom, potom ale vyštudoval v Berlíne prírodné vedy. Napokon v roku 1891 kúpil v Bielefelde lekáreň, v ktorej si zriadil laboratórium.

Jeho prášok do pečiva uzrel svetlo sveta v roku 1893 (o desať rokov neskôr si ho nechal patentovať). Kypriaci prášok síce vynašiel už o 40 rokov skôr Američan Eben Norton Horsford, Oetkerov prášok bol ale v porovnaní s americkým trvanlivý a bez chuti a zápachu.

Lekáreň v Bielefelde, ktorú August Oetker kúpil od Josefa Saala na prelome rokov 1890 a 1891. Bývalý i nový majiteľ o tom uverejnili aj oznam v novinách.. Lekáreň v Bielefelde, ktorú August Oetker kúpil od Josefa Saala na prelome rokov 1890 a 1891. Bývalý i nový majiteľ o tom uverejnili aj oznam v novinách.. stadtarchiv-bielefeld.de

​Okrem garantovanej kvality prispela k rozšíreniu Oetkerovho prášku, nazvaného Backin, zdanlivá maličkosť - totiž že ho predával v balení na pečenie pre asi štvorčlennú rodinu. Ako podnikateľ postupoval Oetker pomaly, ale isto. Nevrhol sa s cudzím kapitálom na veľkovýrobu, ale investoval až predajom získaný kapitál.​

​Dôležitou súčasťou jeho podnikania bola od začiatku reklama. Pre svoj tovar vyrábal zošitky (jedným z prvých bol Almanach pre chorých), v ktorých uverejňoval rady na užívanie liekov, a to nielen tých, ktoré sám vyrábal. Pridal k nim aj recepty na pečenie s jeho kypriacim práškom, ktoré tlačil neskôr aj na obaly svojich výrobkov. Každý svoj tovar zároveň označil jednoduchým logom, používaným dodnes - svetlou ženskou hlavou na červenom podklade.

Augusta Oetkera zlomila správa o smrti jeho jediného syna v marci 1916 v bitke pri Verdune. Zomrel o dva roky neskôr ako 56-ročný.

August Oetker na portréte z roku 1910. August Oetker na portréte z roku 1910. oetker.de

​Vedenie firmy zostalo v rukách rodiny Oetkerovcov a ako rodinný podnik s medzinárodnou pôsobnosťou sa skupina Oetker definuje dodnes. Kľúčovou postavou v histórii firmy bol vnuk zakladateľa Rudolf August Oetker, ktorý podnik prevzal ako 28-ročný v roku 1944, po tom, ako jeho matka a nevlastný otec zahynuli pri nálete. Ťažisko výroby pomaly presunul na výrobu pudingov, a apodľa toho aj získal prezývku Pudingový kráľ. Postupne však sortiment rozširoval.

Ekonomický boom v šesťdesiatych rokoch a rastúca kúpna sila domácností sa priaznivo odrazila aj na Oetkerovom podnikaní. S rozšírením chladničiek nastal čas mrazených polotovarov, takže napríklad v roku 1970 vstúpil Oetker na nemecký trh ako prvý s mrazenou pizzou. Postupne a obozretne rástlo aj spoločenstvo Oetkerových firiem, keď sa nenápadné podielnictva menili na nadpolovičné majetkové účasti.

O prášok do pečiva bol medzi gazdinkami obrovský záujem, a tak ho August Oetker mohol vo svojej firme vyrábať vo veľkom. O prášok do pečiva bol medzi gazdinkami obrovský záujem, a tak ho August Oetker mohol vo svojej firme vyrábať vo veľkom. stadtarchiv-bielefeld.de

​V bývalom Československu zakotvila rodina Oetkerovcov už v roce 1923 v Továrni požívatín Brno. Po druhej svetovej vojne bol podnik znárodnený a produkty Dr. Oetker sa dali u nás zohnať od šesťdesiatych rokov v predajniach Tuzex. Začiatkom deväťdesiatych rokov firma obnovila pôsobení v Česku i na Slovensku. V súčasnosti patrí Dr. Oetker medzi najväšie nemecké rodinné koncerny a vo všetkých svojich závodoch zamestnáva viac než 30-tisíc ľudí.

01 - Modified: 2024-04-21 15:43:00 - Feat.: - Title: Výstava v Hornonitrianskom múzeu predstavuje históriu lesného hospodárstva 02 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 03 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/starsie-dejiny, menuAlias = starsie-dejiny, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
25. apríl 2024 22:45