Nemecký fyzik a sovietsky agent Klaus FuchsLos Alamos National Laboratory
StoryEditor

Bojovník tajnej vojny: Fuchs informoval Moskvu priamo z centra amerického jadrového výskumu

03.02.2020, 08:10
Autor:
HNHHNHČTKČTK
Nemecký fyzik Klaus Fuchs dodával Moskve tajné informácie o vývoji americkej jadrovej bomby, ku ktorým sa dostal v laboratóriách v Los Alamos, kde pracoval na projekte Manhattan.

Kontrolovanou schizofréniou nazval svoj dvojitý život nemecký fyzik Klaus Fuchs, ktorý bol v štyridsiatych rokoch minulého storočia jedným z najlepších ruských agentov na Západe. Muža, ktorý dodával Moskve informácie o britskom a americkom jadrovom programe, pred 70 rokmi v Londýne zatkli.

Britské tajné služby sa o jeho špionáži dozvedeli vďaka americkej akcie Bride - Venona. Táto operácia, v rámci ktorej boli dešifrované cudzie depeše, bola taká tajná, že americký Federálny úrad pre vyšetrovanie o nej dokonca neinformoval ani Ústrednú spravodajskú službu USA (CIA).

Klaus Fuchs sa narodil 29. decembra 1911 v nemeckom Rüsselsheime. Vybavený mimoriadnym talentom na matematiku a fyziku úspešne študoval na univerzite v Kieli. V roku 1932 vstúpil do Komunistickej strany Nemecka, ale o rok neskôr emigroval pred nacistami do Veľkej Británie. Tam pokračoval v štúdiu fyziky na univerzitách v Bristole a Edinburghu a stal sa vedeckým asistentom.

Po vypuknutí vojny medzi Veľkou Britániou a Nemeckom ho na krátky čas internovali, nakoniec ho ale uznali za dôveryhodného a podieľal sa dokonca na projekte Tube Alloys, ako bol označený britský vývoj atómovej bomby. Už vtedy Fuchs odovzdával citlivé informácie Sovietom.

Hlavný vchod do areálu v Los Alamos, kde prebiehal prísne tajný americký jadrový výskum. Hlavný vchod do areálu v Los Alamos, kde prebiehal prísne tajný americký jadrový výskum. Los Alamos National Laboratory

​V roku 1943 odcestoval na pozvanie Kolumbijskej univerzity v New Yorku do Spojených štátov a stal sa jedným z vedcov, ktorí v laboratóriách v Los Alamos pracovali na projekte Manhattan. Do Británie sa vrátil v roku 1945 a začal pracovať v ústave Atomic Energy Research Establishment v Harvelle.

Keď na konci štyridsiatych rokov začali Američania lúštiť sovietsku rádiovú komunikáciu medzi Moskvou a rezidentúrou v zahraničí pod krycím označením Bride - Venona, objavili viacero špiónov, pričom niektorí pracovali priamo v Los Alamos. Vývoja atómových zbraní sa týkalo 49 rozlúštených telegramov.

Prvý, na koho tieto depeše ukázali, bol práve Fuchs. V zabavených archívoch nemeckého gestapa navyše FBI našla správu o jeho členstve v komunistickej strane. Od Fuchsa potom viedla stopa k jeho spojke Harrymu Goldovi. Práve prostredníctvom tohto kuriéra NKVD odovzdal nemecký fyzik Sovietskemu zväzu najcennejšie informácie.

Klaus Fuchs na snímke z databázy Národného laboratória Los Alamos. Klaus Fuchs na snímke z databázy Národného laboratória Los Alamos. Los Alamos National Laboratory

​Fuchsa na začiatku februára 1950 zatkli a obvinili, že v rokoch 1943 až 1947 odovzdával cudzej mocnosti tajné informácie, čím porušil zákon o štátnom tajomstve. Špionážnu činnosť pred odchodom do USA mu nemohla britská kontrarozviedka dokázať. Súd s ním sa konal 1. marca 1950, trval iba 90 minút a vymerali mu 14 rokov väzenia.

Keď z neho po odpykaní si deviatich rokov v júni 1959 vyšiel, posadili ho do prvého lietadla, ktoré smerovalo do východného Berlína. V auguste toho istého roka už bol námestníkom riaditeľa Ústredného ústavu pre jadrovú fyziku v Rossendorfe pri Drážďanoch.

Oženil sa so svojou predvojnovou milenkou Margaretou Kellsonovou, bývalou sekretárkou prvého prezidenta NDR a v tom čase vedúcou medzinárodného oddelenia ústredného výboru východonemeckej komunistickej strany (SED). Keď neskôr emigroval do Spojených štátov riaditeľ ústavu, zasadol do jeho kresla Fuchs, už člen Ústredného výboru SED. Pri Drážďanoch žil až do svojej smrti 28. januára 1988.

01 - Modified: 2024-04-13 10:30:00 - Feat.: - Title: Prečo vlastne hovoríme, že niečo je OK? Pozreli sme sa na históriu výrazu, ktorý používame každý deň aspoň raz 02 - Modified: 2024-04-10 05:18:37 - Feat.: - Title: „Géčko“ od Mercedesu má už 45 rokov. Jeho obľuba je dnes v iných sférach ako kedysi 03 - Modified: 2024-04-09 13:49:30 - Feat.: - Title: Vojny a nestabilita prinášajú zlatú éru inovácií 04 - Modified: 2024-04-08 09:00:00 - Feat.: - Title: Oslavujeme Svetový deň Rómov. Ako dobre poznáš ich kultúru a históriu? Otestuj sa v našom kvíze 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Ostrovný bandita. Superrýchlu omegu milovali zlodeji, politici ju však chceli zakázať
menuLevel = 2, menuRoute = history/studena-vojna, menuAlias = studena-vojna, menuRouteLevel0 = history, homepage = false
16. apríl 2024 20:49