Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosťLidl
StoryEditor

Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosť

03.02.2022, 23:00
V našej krajine to vôbec nie je bežné, no známemu diskontu sa to poradilo. Lidl získal medzinárodný certifikát, ktorý dokazuje, že mužom a ženám platí rovnako.

Na Slovensku ženy zarábali v roku 2021 v priemere o 18,7 percenta menej ako muži. V praxi to znamená, že od 25. októbra robili až do konca roka zadarmo. Aj keď Gender Pay Gap alebo Rodový mzdový podiel je celosvetový problém, Slovensko dosahuje horšie výsledky ako je priemer v 33 krajinách OECD.

Za výrazné rozdiely v platoch môže podľa informácií z Operačného programu Ľudské zdroje skutočnosť, že ženy pracujú v profesiách, ktoré sú nižšie finančne ohodnotené. Základná mzda navyše tvorí väčší podiel ich celkového zárobku. „Podľa európskych prieskumov ženy dostávajú o 45 percent menšie prémie alebo odmeny ako muži. Má to samozrejme aj ďalekosiahlejší vplyv. Pre ženy to vytvára omnoho horšie podmienky aj v neskoršom veku pre ich dôchodkové zabezpečenie,“ uvádza sa v Operačnom program Ľudské zdroje.

Nenechávajú to tak

Niektorí zamestnávatelia však problém neberú ako nemenný fakt, no systematickými krokmi dokazujú, že mužov a ženy považujú za rovných. Konkrétne v diskonte Lidl flexibilná časť mzdy prakticky neexistuje. „Pracovné pozície máme zaradené do jednotlivých úrovní. Každá úroveň má zároveň svoje odmeňovanie. Je to fixná suma, ktorú dostane muž alebo žena na danej pozícii,“ tvrdí ambasádorka spoločnosti v oblasti diverzity a inklúzie Veronika Bátorová.

Prácu navyše podľa nej nedelia na mužskú a ženskú. Aj keď dominantné percento žien pracuje na pozícii pokladníčky, na mieste rastie aj počet mužov. Prekvapením je zastúpenie pracovnej sily v logistických centrách na pozícii skladník, ktorá je v mnohých firmách jednoznačne výsadou práve mužov. Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosť Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosť Máme tu rovnaké zastúpenie. S malými odchýlkami je to 50 percent mužov a 50 percent žien,“ uvádza Bátorová s tým, že ak je práca vykonávaná v rovnakom čase a s rovnakými prostriedkami, nevidí dôvod, aby boli muži a ženy odmeňovaní inak. Diskontu sa navyše dlhodobo darí zvyšovať podiel žien vo vedúcich pozíciách, ktorých má bezmála 45 percent.

Len druhí na Slovensku

To, že Lidl odmeňuje svojich zamestnancov a zamestnankyne spravodlivo sa spoločnosti najnovšie podarilo preukázať získaním medzinárodného certifikátu EQUAL-SALARY. Na Slovensku sa tak po Phillip Morris stala len druhou firmou, ktorá sa prestížnym titulom môže pýšiť.

Podľa výkonnej riaditeľky EQUAL-SALARY Foundation, Lisy Rubli tak Lidl neostal iba pri slovách, ale zvolil si otvorený prístup a konkrétne kroky. „Tým, že sa rozhodol podstúpiť nezávislý audit, potvrdil pevnosť svojho presvedčenia a ukázal vysokú mieru transparentnosti. Oceňujeme tento prístup, ktorý môže byť vzorom pre ďalšie firmy,“ dopĺňa.

„Výsledok je dôkazom, že to v Lidli s rovnosťou myslíme naozaj vážne. Naša cesta sa týmto však nekončí, práve naopak –  na pevných základoch chceme ďalej budovať firemnú kultúru, v ktorej budú akceptované všetky kolegyne a kolegovia, bez výnimky,“ komentuje úspech generálny riaditeľ Lidla na Slovensku, Matúš Gála.

Priestor dostali aj zamestnanci

Certifikácia podľa Rubli prebiehala v dvoch fázach. Prvou bola štatistická analýza platov, po ktorej nasledoval interný audit realizovaný renomovanou spoločnosťou PwC. Audit sa zameriaval na overenie rovnakého mzdového ohodnotenia žien a mužov a rovnosť príležitostí.

Súčasťou auditu bol aj prieskum medzi zamestnancami, v ktorom sa mohli vyjadriť k téme rovnosti na pracovisku. Nechýbali ani dôverné rozhovory s vedením a vybranými pracovníkmi „Zamestnanci mali možnosť otvorene, bez prítomnosti kolegov rozprávať, ako vnímajú dodržiavanie rovnosti v odmeňovaní v ich spoločnosti,“ uvádza ESG Leader PwC Slovensko Dagmar Haklová. Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosť Reťazec bojuje proti diskriminácii. Ženám aj mužom ponúka rovnosť Lidl Podľa odborníčky je priam žiaduce, aby bolo takýchto firiem na Slovensku čoraz viac a aby sa o rovnosti platov už nemuseli viesť žiadne diskusie. Rovné platy však nie sú prínosné len pre zamestnancov, ale aj pre rozvoj organizácií. „Ak sa spoločnosť správa zodpovedne voči svojim zamestnancom, tak posilňuje svoju značku zodpovedného zamestnávateľa, umožňuje pritiahnuť a udržať tie najlepšie talenty, priťahuje pozitívnu pozornosť nových zákazníkov a zvyšuje svoju reputáciu medzi investormi,“ vysvetľuje Haklová.

Dlhodobé aktivity

Lidl sa však témou rovných pracovných príležitostí nezačal zaoberať len teraz. Svojimi aktivitami už dlhodobo preukazuje, že tie isté možnosti ponúka pracovníkom rôznych vekových kategórií s rozličnými skúsenosťami, pôvodom či zázemím. „Diverzitu a inklúziu v praxi zažívame v Lidli už dlhšie bez toho, aby sme si to vôbec uvedomovali. Zákaz diskriminácie, férovosť a rešpekt k rozdielnosti a rozmanitosti kultúr sú zakorenené v našich firemných zásadách i v etickom kódexe pre dodávateľov,“ tvrdí Bátorová.

V praxi sa to prejavuje napríklad v rámci systému starostlivosti o zamestnancov. Podľa Bátorovej má totiž ktorýkoľvek pracovník úplne rovnaké benefity ako generálny riaditeľ. Transparentne a férovo sú nastavené aj pravidlá výberu nových zamestnancov. „Na pozície si vyberáme kandidáta či kandidátku, s najlepším predpokladom uspieť na pracovnej pozícii. Žiadne iné kritéria neprichádzajú do úvahy. Nechceme dávať priestor akejkoľvek diskriminácii,“ dodáva ambasádorka spoločnosti v oblasti diverzity a inklúzie.

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
20. apríl 2024 04:32