Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovanímPortu
StoryEditor

Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním

16.03.2022, 23:00
Investičná gramotnosť má veľké rezervy, ukázal prieskum platformy Portu. Práve v časoch, kedy inflácia trhá rekordy, je to pomerne vypuklý problém. Avšak riešenia existujú, tvrdia odborníci.

Rekordné miery inflácie naprieč Európou a aj na Slovensku a následné znehodnocovanie úspor. To je realita súčasnosti, ktorá sa týka každého. Bežného občana, aj profesionálneho investora. Za január dosiahol medziročný rast cien úroveň 8,4 percenta. V rámci spotrebného koša sa na zrýchľovaní inflácie podieľajú vo veľkej miere ceny potravín, doslova enormne rastú aj účty, ktoré platia motoristi na čerpacích staniciach. Veľké zdraženie zaznamenali aj ďalšie energie. Domácnosti ťaží často až niekoľkonásobné zvýšenie nákladov na teplo.

Do rastu cien z prelomu rokov zasiahla v posledných týždňoch aj vojna na Ukrajine – a tlaky na zrýchľovanie inflácie dostávajú ďalší impulz. Zdražovanie komodít a základných vstupov má pritom, samozrejme, vplyv naprieč celou ekonomikou a vytvára tlak na rast cien takmer všetkých produktov či služieb.

Je preto v záujme každého z nás uvedomiť si dosahy zvyšujúcej sa inflácie a prehodnotiť aj nakladanie s úsporami. V prvom rade – je naozaj na čase osvojiť si zásadu: nedržte zbytočne veľa hotovosti na bežnom účte. V podstate každý deň prichádzate o peniaze.

Mnohí Slováci majú stále veľký – a zbytočný – rešpekt pred investovaním. Neefektívnym prístupom k svojim úsporám (teda spomínané bežné a termínované účty), reálne strácajú. Súčasná miera inflácie je totiž výrazne vyššia, ako úrokové miery – tie sú blízke nule už dlhodobo.

Ak sa však poobzeráte po vhodnom investičnom produkte, peniaze efektívne rozdelíte a diverzifikujete tak riziká, môžete získať podstatne viac – a to aj v týchto časoch. Mnohí si myslia, že investovanie je iba pre „vyvolených“ – bohatých jedincov, prípadne tých so špeciálnym vzdelaním. No nie je to tak. Existuje niekoľko nástrojov, ktoré vám pomôžu správne naložiť s úsporami. Jednou z nich, na ktorú sa pozrieme, je online platforma Portu.

Česká jednotka na poli jednoduchého investovania je v súčasnosti dostupná aj na Slovensku a zhodnocovanie úspor tak už nemusí byť len doménou bánk. Portu poslúži ako efektívny nástroj na porovnanie výkonnosti najväčších fondov, ako aj investičných platforiem.

Cestu k bohatstvu si môže každý vybrať sám

Vysoké poplatky výrazne ovplyvňujú celkové zhodnocovanie investícií. Investori sa často stretávajú so vstupným poplatkom za správu investície, ktorý priemerne dosahuje až 1,6 percenta, pričom výnimkou nie sú ani hodnoty nad dve percentá.

Platforma Portu sa snaží o sprístupnenie investovania každému. Vstupné, výstupné a výkonnostné poplatky, ako aj poplatky za nízke vklady vás už nemusia trápiť. Investovať na tejto online platforme je pre absenciu poplatkov možné už od 20 eur a zvládne to aj úplný začiatočník.

Aj pri štandardnom poplatku za správu investície na úrovni jedného percenta ročne vrátane DPH bolo Portu výrazne výhodnejšie ako priemerný podielový fond alebo iné platformy na pasívne investovanie. Platforma aktuálne taktiež ponúka až 40-percentnú zľavu zo správcovského poplatku. Tú získajú noví používatelia pri prenesení investície od iných správcov na dva roky. Jediný poplatok, ktorému sa nevyhnete, je na úrovni 0,6 percenta ročne vrátane DPH a týka sa správy portfólia. Investovanie je v tomto prípade o viac než polovicu lacnejšie ako pri priemernom fonde. V praxi sa to napríklad na jednorazovej investícii vo výške tritisíc eur na päť rokov a predpokladanom ročnom zhodnotení o sedem percent odrazí tak, že jej koncová hodnota bude pri poplatku 0,6 percenta oproti 1,6 percenta vyššia o 201 eur. Na poplatkoch tak investor namiesto 276 eur zaplatí len 106 eur.

Prieskum investičnej gramotnosti

Portu sa pozrelo aj na to, aké vlastne sú reálne znalosti Slovákov – potenciálnych investorov. „Príležitostí pre investovanie je nadmieru, avšak znalosti budúcich investorov sú nízke, čo vedie k chybám pri rozhodovaní a následnej finančnej strate,“ upozorňuje Radim Krejčí, zakladateľ online investičnej platformy Portu.

Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Portu Z prieskumu Portu vyplýva, že najväčší nedostatok znalostí na poli investícií majú Slováci v piatich kľúčových ohľadoch. Jedným z nich je chaos v termínoch sporenie a investovanie, pričom skutočnosť, že výnosy nie sú zaručené pri oboch, si uvedomuje len menej než 30 percent opýtaných. Väčšina respondentov taktiež očakáva, že ak v minulosti výnosy rástli, bude tak aj naďalej.

„Na Slovensku máme problém so samotnou finančnou gramotnosťou, pričom investičnú gramotnosť považujem za akúsi jej nadstavbu. V posledných rokoch sme svedkami toho, že inflácia valcuje úroky na účtoch a vkladoch v bankách. Rok 2022 je už šiestym v poradí, keď je inflácia v krajine vyššia ako úroky v bankách. V prvom kvartáli tohto roka rast cien tovarov a služieb vyskočí až na sedem percent a celoročná inflácia podľa odhadov dosiahne úroveň päť až šesť percent. Jedinou možnosťou, ako z dlhodobého hľadiska vyhrať boj nad infláciou, je investovať. A kedy inokedy, ak nie teraz? Najmä, keď vyše 60 percent z celkových finančných aktív slovenských domácností tvoria vklady v bankách alebo hotovosť,“ zamýšľa sa Eva Sadovská, analytička finančnej skupiny WOOD & Company.

Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Portu Ukazuje sa, že miera vedomostí v oblasti investícií a sporenia nerastie priamo úmerne s vekom. Mladí respondenti vo veku 18 až 26 rokov sa v prieskume preukázali ako finančne najgramotnejší. Veľmi dobré znalosti majú však aj ľudia vo veku 54 až 65 rokov, ktorí spolu s mladou generáciou výrazne prevyšujú strednú vekovú skupinu. „Dobré výsledky mladých by sa dali vysvetliť zlepšovaním finančného vzdelávania na školách v posledných rokoch (aj keď je ešte veľa priestoru na ďalšie zlepšenie). Výsledky skupiny 54 až 65 by som vysvetlil potrebou dovzdelať sa, keďže títo ľudia majú obvykle najvyššie finančné bohatstvo a potrebujú vedieť, ako s ním rozumne naložiť,“ tvrdí bývalý riaditeľ odboru výskumu v Slovenskej národnej banke Martin Šuster.

Jednotka v Českej republike

Portu sa v oblasti pasívneho investovania stalo jednotkou na českom trhu. Investorom dáva totiž priestor aj na zostavenie vlastného investičného portfólia. Na vhodnú investíciu si tak môžu vybrať aj z tematických stratégií zameraných na čistú energiu, inovatívne zdravotníctvo a ďalšie rastové segmenty. Každý tak má možnosť investovať do oblastí, v ktorých sám vidí budúcnosť. Platforma Portu vďaka širokej diverzifikácii dokáže svojim používateľom priniesť lepší čistý výnos ako konkurencia. Dokazuje to aj veľké porovnanie investičných platforiem, kde Portu portfólio 10 za päť rokov s prehľadom prekonalo najväčšie slovenské podielové fondy. V porovnaní s konkurenciou investičná platforma portu vyčnieva, a to počnúc nulovým vstupným poplatkom až po výsledok celkovej investície.

Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Peniaze strácajú hodnotu. Slováci aj tak nerozlišujú medzi šetrením a investovaním Portu

 

Za Portu stojí najväčšia stredoeurópska investičná skupina WOOD & Company, ktorá na trhu úspešne pôsobí už 30 rokov. Vďaka tomu disponujú odborníci rozsiahlym know-how a priamym prístupom na svetové burzy. Tradičné investičné produkty, ako napríklad podielové fondy, sa svojou výkonnosťou už len ťažko dokážu vyrovnať novým, nízkonákladovým metódam pasívneho investovania.

Vzhľadom na rastúcu infláciu by si na svoje úspory mali posvietiť aj tí, ktorí na investovanie dosiaľ ani nepomysleli. Na platforme Portu to pritom zvládne každý aj bez predchádzajúcich skúseností.

 

(Natívna informácia)

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
25. apríl 2024 08:00