StoryEditor

Úspory inflácia doslova požiera. Správne investovanie môže pomôcť, tu sú dôvody, prečo sa ho nebáť

23.09.2022, 00:00

Čím viac peňazí držíte na bežnom účte alebo v iných konzervatívnych produktoch, ako je napríklad terminovaný vklad, tým viac každý deň strácate. Prílišné obavy z investovania, napríklad do podielových fondov, pritom nie sú na mieste. Báť sa netreba ani poklesov na trhoch.

Rovných 14 percent. Presne na takú hodnotu sa v auguste tohto roka vyšplhala inflácia na Slovensku. Podľa údajov štatistického úradu teda spotrebiteľské ceny na Slovensku rastú už 19. mesiac za sebou – nepretržite. A čo viac, už šesť mesiacov v rade dosahuje tempo rastu cien dvojciferné čísla. 

Medziročne si Slováci najviac priplácajú za potraviny, náklady na bývanie a energie. Tlak na peňaženky nás všetkých kvôli narastajúcim cenám je prvým aspektom, ktorý spotrebitelia vnímajú. Ďalším – a nemenej problémovým aspektom – krútiacej sa inflačnej špirály, je doslova požieranie usporených peňazí. 

Hľadajte riešenia

Najhorším scenárom pre vaše peniaze je, ak ich držíte na bežnom či sporiacom účte, kde majú nulové alebo mizivé úročenie. Len o symbolické desatiny percenta je na tom lepšie termínovaný vklad, ale ani pri ňom nie je možné ani náznakom hovoriť o výnosoch, skôr o veľmi slabej náplasti na infláciu. 

Odborníci naprieč celým bankovým sektorom, ako aj skúsení experti na financie zhodne radia: obzerajte sa po iných riešeniach. Ak nemáte skúsenosti s investovaním, začnite napríklad s podielovými fondmi. Začať je úplne jednoduché, stačí, ak navštívite pobočku vašej banky, prípadne si dohodnete stretnutie s vaším osobným bankárom. Niektoré banky umožňujú naštartovať investovanie aj jednoducho, cez mobilnú aplikáciu. Bez návštevy pobočky.

A akú investičnú stratégiu zvoliť? Martin Smrek, vedúci oddelenia produkt manažmentu Tatra Asset Management hovorí, že jedným z najlepších spôsobov ako začať s investovaním, je využitie podielových fondov. Klient tak zverí peniaze do rúk profesionálov, ktorí sa o jeho investíciu postarajú. Ponuka podielových fondov je široká, vyberú si v nej konzervatívni aj dynamickí klienti. Zvolený fond treba prispôsobiť svojmu rizikovému apetítu a plánovanej dobe použitia investovaných prostriedkov. Čím vyšší výnos chcem dosiahnuť, tým vyššie riziko kolísania hodnoty mojej investície musím zvládnuť. Minimálny odporúčaný investičný horizont konzervatívnych fondov spravidla predstavuje 3 až 5 rokov, v tých dynamickejších fondoch je potrebné nechať peniaze dlhšie.

Na investovanie nepotrebujete tisícky eur, pravidelne investovať je dokonca v Tatra banke možné s akoukoľvek sumou.

image
Shutterstock

Správne si stanovte cieľ

Čo však platí bez ohľadu na infláciu je: najdôležitejším krokom k zhodnoteniu peňazí je začať investovať. A následne si, ako dodáva Smrek, stanoviť cieľ, ktorý je dosiahnuteľný. Snívať o tom, že investovaním zarobím milión je vzletné, ale nereálne. Dôležité je začať s akoukoľvek sumou a postupne tak budovať a zhodnocovať svoj majetok. Podielové fondy môžu byť pri tom užitočným pomocníkom.   „Najvyšší výnosový potenciál majú akciové podielové fondy. V ich portfóliách sú stovky akcií firiem, stovky podnikateľských príbehov.,. Základom úspechu pri investovaní je práve diverzifikácia portfólia, čiže rozkladanie rizika do viacerých aktív. Pre väčšinu investorov má zmysel okrem akcií využívať aj iné triedy aktív, ako napríklad dlhopisy či nehnuteľnosti. Ich riziko je nižšie, ako riziko pri akciách. Ak teda začnem miešať akcie, dlhopisy či nehnuteľnosti, výnos môjho portfólia môže byť nižší, ale klesať bude aj riziko,“ hovorí Martin Smrek.

Dodáva tiež ďalší tip. V prípade veľkých investícií sa neodporúča investovať všetko naraz, ale je dobré peniaze rozložiť v určitých intervaloch. „Plánovanú investovanú sumu môžete napríklad rozložiť na tri časti s trojmesačným rozstupom. Takáto metóda môže pomôcť znížiť riziko nesprávneho načasovania investície,“ uzatvára. 

Pády nie sú tragédia

Najčastejšou obavou menej skúseného alebo konzervatívnejšieho investora je prudký pokles trhov a pád hodnoty „svojho“ portfólia. Podľa pravidiel Investičnej sedmičky Tatra banky nie sú výkyvy smerom nadol dôvodom na paniku. „Pri investovaní je dôležité zachovať si chladnú hlavu, nespanikáriť a pri poklese nevybrať peniaze. Finančné trhy sa vždy, z každej negatívnej situácie postavia na nohy,“ radí Investičná sedmička.  

Práve naopak, poklesy, alebo – ako sa sa nazývajú na finančný h trhoch – výpredaje, využite. „Ceny aktív sú vtedy nižšie, preto je investovanie v poklese výhodnejšie. Po každom poklese príde rast a vy môžete zarobiť výrazne viac.

Benefit

Ak si klient otvorí Investičné sporenieTB cez mobilnú aplikáciu alebo Internet banking Tatra banky, bude zaradený do žrebovania o 300 EUR a viac ako sto peňažných výhier.

Súťaž trvá do 30. novembra 2022.

.

.

Upozornenie

S investíciou do podielového fondu je spojené aj riziko a doterajší výnos nie je zárukou budúcich výnosov. Štatút, predajný prospekt a kľúčové informácie pre investorov podielového fondu sú k dispozícii v pobočkách Tatra banky, a. s. v slovenskom jazyku. 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
19. apríl 2024 16:02