Huawei usporiadal v Budapešti Európsky deň inovácií 2022 v Budapešti, ktorého hlavnými témami boli prechod na zelenú energiu, 5G inovácie pre inteligentnú Európu ale aj kultivácia talentov a ochrana biodiverzity v Európe. FOTO: HN
StoryEditor

Drony v poľnohospodárstve, 5G pri zisťovaní lesných požiarov. To všetko tu už je a čaká na plné prejavenie svojho potenciálu

30.09.2022, 10:00

Európsky deň inovácií 2022 pod záštitou spoločnosti Huawei spojil v Budapešti množstvo partnerov, vedcov i mladých študentských talentov, ktorí mali spoločné ciele. K tým patril prechod na zelenú energiu, 5G inovácie pre inteligentnú Európu a kultivácia talentov a ochrana biodiverzity v Európe.

Siete piatej generácie, internet vecí, digitálna transformácia. To všetko sú pre širokú verejnosť veľmi abstraktné pojmy, ktoré si len ťažko dokáže priradiť ku každodennej realite a naplno pochopiť ich význam v našom živote. Práve z tohto hľadiska sa oplatilo vypučuť si podnetné prednášky ľudí z praxe, ktorí nie len prezentovali svoje nápady, ale zdokumentovali už aj ich aktuálny prínos pre svet. 

image
Tyukodi Laszlo

Spoločnosť Huawei už po desiaty raz hostila podujatie Európsky deň inovácií, ktoré sa tento raz konalo v Budapešti. Spolu s partnermi tu hovorili o svojich skúsenostiach a poznatkoch, ako môžu technologické inovácie posunúť digitalizáciu, prechod na zelenú energiu, zachovanie biodiverzity a kultiváciu talentov. Konkrétne prípadové štúdie tento prínos podčiarkovali. 

image
Tyukodi Laszlo

Inteligentné poľnohospodárstvo

Šéf rakúskej spoločnosti Dronetech Felix Müller vysvetlil, ako môže práve 5G pomôcť spraviť poľnohospodárstvo, jedno z najstarších priemyselných odvetví na svete, energeticky efektívnejším a ekologickejším. Projekt 5G Smart Farming spustili v spolupráci s Huawei minulý rok a má za cieľ popasovať sa s prekážkami, s ktorými poľnohospodárstvo bojuje. Problémom je preň znečistenie pôdy chemikáliami, pracovná náročnosť či zvyšovanie nákladov na energiu.

image

Felix Müller, šéf spoločnosti Dronetech, Rakúsko SNÍMKA: HN

Drony v rámci jeho projektu inteligentného poľnohospodárstva monitorujú pomocou kamier a senzorov aktuálne podmienky poľa a konkrétne rastliny. Obraz následne prenášajú pomocou 5G konektivity do riadiaceho centra, kde sa dáta vyhodnocujú. Následne sa na ich základe vyvodzuje konkrétnejšia starostlivosť a kroky šité na mieru. Skorá detekcia suchších či prehrievaných oblastí môže pomôcť predpovedať produktivitu poľa a prijať skoré opatrenia. Na konkrétnom prípade pestovania špargle Müller prezentoval vďaka monitorovaniu prostredia dronom a zberaním dát o pôde fakt, že znížili používanie umelých hnojív a chemikálií, pričom sa im podarilo zvýšiť obnos špargle z daného územia. 

image

Felix Müller, šéf spoločnosti Dronetech, Rakúsko

Tyukodi Laszlo

Ochrana lesov je našou ľudskou zodpovednosťou. Vedci z projektu Probotek zase prezentovali svoju víziu využitia dronov pri detekcii požiarov. V Grécku totiž v spolupráci s Huawei uviedli pilotný projekt zahŕňajúci asistenciu umelej inteligencie, 5G konektivity a senzorov, ktorý má za úlohu včasné rozpoznanie blížiaceho sa nebezpečenstva požiaru. 

Základom je strategické rozmiestnenie senzorov v chránenom území, ktoré sú schopné vysielať dáta v reálnom čase do centrály. Senzory informujú o zvýšenej teplote či zvýšenom množstve CO2, čo sú hlavné ukazovatele požiaru. Situáciu majú navyše podloženú aj informáciami z dronov, ktoré pomocou pokročilých kamier a umelej inteligencie potvrdia a nahrajú prípadný vývoj požiaru. Takto vedci dokážu okamžite rozpoznať rozsah prípadného požiaru a poslať záchranné zložky priamo do konkrétnych lokalít. Alebo vyhodnotiť situáciu ako planý poplach a ušetriť náročný výjazd. 

Za zmienku stojí aj projekt vo Fényeslitke, v ktorom Huawei spolu s partnermi v Maďarsku buduje prvý európsky inteligentný železničný uzol založený na 5G konektivite. Softvér na správu 3D terminálu je schopný udržiavať kontakt so zákazníkmi online a sledovať stav kontajnerov na ceste v reálnom čase pomocou 3D vizualizácie. Terminál navrhli v súlade s bezpečnostnými štandardmi či už v oblasti bezpečnosti pri práci alebo IT bezpečnosti. Zároveň kladie dôraz na enviromentálnu bezpečnosť.

Investície do vedy a vývoja sú kriticky dôležité

Prvé výskumné centrum zriadil Huawei vo Švédsku ešte v roku 2000. Odvtedy sa rozrástol o ďalších 22 centier po celej Európe a spolu tu našlo prácu vyše 2400 výskumníkov. Značná časť globálneho výskumu spoločnosti Huawei tak prebieha v Európe a aj vďaka partnerstvám s viac ako 150 tunajšími univerzitami firma podporuje ekosystém informačno-komunikačných technológií na starom kontinente. 

image

Jeff Wang, President of Public Affairs and Communication, Huawei Technologies SNÍMKA: HN

„Pevne veríme, že dokážeme viesť inovácie a pokračovať v investíciách do výskumu a vývoja. Podľa prieskumu Európskej únie o priemyselných investíciách z konca minulého roka je Huawei celosvetovo druhým najväčším investorom do výskumu a vývoja. To nám neustále pomáha uvádzať inovatívne produkty a riešenia, ktoré umožňujú digitálnu transformáciu pre rôzne odvetvia,“ vysvetlil na začiatku svojho príhovoru Jeff Wang, President of  Public Affairs and Communication, Huawei Technologies. 

image

TechArena je platforma združujúca mladých talentovaných ľudí. S pomocou Huawei tak budú mať študenti z celého sveta viac príležitostí naučiť sa riešiť skutočné problémy. SNÍMKA: HN

Aj vďaka podpore tak môžu bežať v Európe či vo svete projekty, ako napríklad TechArena, ktorá je novou platformou združujúcou mladých talentovaných ľudí. S pomocou Huawei tak budú mať študenti z celého sveta viac príležitostí naučiť sa riešiť skutočné problémy. Mladí študenti z projektu Seeds for the future tak predviedli svoje práce v podobe inteligentných tričiek, ktoré zaznamenávajú informácie o telesných pochodoch a odosielajú tieto dáta v reálnom čase cez 5G do systému. Nejde pritom len o sledovanie dát jedného človeka, ale o sledovanie napríklad skupiny športovcov a takto porovnávať ich výkon. Študenti sa tiež venovali i veľkým témam z oblasti výskumu ochrany kritických systémov a kybernetickej bezpečnosti. Projekt Seeds for the Future sa bude organizovať aj tento rok na Slovensku, študenti zo slovenských univerzít sa do neho budú môcť zapojiť v najbližších týždňoch.

image

Študenti z projektu Seeds for the Future, ktorí na podujatí prezentovlai vlastné riešenia problémov. SNÍMKA: HN

Rektor z maďarskej Univerzity verejných služieb Dr. Gergely Deli zase účastníkom predstavil ďalší projekt udržateľnosti, na ktorom univerzita spolupracovala s Huawei. Projekt využíva inteligentné fotovoltaické riešenie, ktoré je namontované na prívesoch. Za cieľ má lepšiu podporu vodohospodárskeho výskumu v chránených oblastiach povodia Dunaja, čo vyúsťuje do kvalitnejšej prevencie pred povodňami. “Táto spolupráca je vynikajúcim príkladom toho, ako môže aktér z podnikateľského sektora podporovať akademickú inštitúciu, vytvárať hodnoty a predvádzať vyvíjajúcu sa a udržateľnú úlohu moderných technológií v ochrane životného prostredia a výskume."

Na záver panelovej diskusie vyjadril Jesus Contreas z európskeho Institute of Innovation and Technology Digital ešte jednu podstatnú myšlienku v rámci snahy o zelenšiu budúcnosť. Znečisťovanie životného prostredia sa týka každého z nás, hoci si myslíme, že znečisťovateľom sú najmä veľké firmy. Spolu s digitálnou transformáciou sa tieto snažia byť ekologickejšie, no Contreas si pri ceste do Budapešti na konferenciu, stojac v zápchach naplno uvedomil, koľko emisii vyslal do ovzdušia. “Nejaká detekcia zápch pomocou dronov by sa zišla práve tu,” žartoval. Každý z nás je súčasťou reťazca a čím skôr začneme uvádzať do života rôzne pokročilé technológie a pochopíme aj svoju časť spoločenskej zodpovednosti, tým skôr sa situácia môže začať zlepšovať.

 

 

 

 

menuLevel = 1, menuRoute = hn-nativ, menuAlias = hn-nativ, menuRouteLevel0 = hn-nativ, homepage = false
24. apríl 2024 15:41